Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Elevii se întorc luni la cursuri
Preşcolarii şi elevii se vor întoarce luni din vacanţa de iarnă, cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2011-2012 încheindu-se în data de 22 iunie. Noutatea semestrului o reprezintă săptămâna "Şcoala altfel", programată înaintea vacanţei de primăvară (7-22 aprilie). Elevii vor participa în această perioadă la diverse activităţi de educaţie non-formală, sport şi olimpiade şcolare, iar cei care vor lipsi nemotivat vor avea absenţe în catalog, la rubrica "Purtare".
Cursurile semestrului al II-lea vor începe luni, după o vacanţă de trei săptămâni în care s-au aflat preşcolarii şi elevii. Potrivit calendarului şcolar, cursurile semestrului al II-lea se vor încheia în 22 iunie 2012, următoarea vacanţă de care vor beneficia elevii, cea de primăvară, va începe în 7 aprilie şi se va încheia în 22 aprilie, urmând a fi cu o săptămână mai lungă decât în anii trecuţi. O noutate a acestui an şcolar o reprezintă săptămâna numită "Şcoala altfel", programată înaintea vacanţei de primăvară din acest an, care va fi dedicată activităţilor extraşcolare şi extracurriculare, în acea săptămână urmând să aibă loc şi faza naţională la olimpiadele şcolare. "Avem o mare noutate, respectiv săptămâna "Şcoala altfel", în săptămâna 2-6 aprilie, în care se vor desfăşura activităţi de educaţie non-formală, sport, olimpiadele şcolare. Este un efort de a face şcoala mai atractivă", declara la începutul anului şcolar ministrul Daniel Funeriu. Programul "Şcoala altfel" va cuprinde acelaşi număr de ore ca o săptămână normală de cursuri, însă elevii care nu vor participa la olimpiadele şcolare, vor fi activi în cadrul activităţilor culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare socială, de implicare în societate, activităţi educaţionale pentru sănătate, educaţie ecologică, protecţia mediului, educaţie rutieră, prevenirea incendiilor. Teoretic, pentru elaborarea programului de activităţi, elevii şi-au făcut cunoscute propunerile în cadrul orelor de dirigenţie desfăşurate în primul semestru. "Atât elevii, cât şi cadrele didactice vor alege activităţile la care doresc să participe, din lista celor propuse. De asemenea, se va avea în vedere posibilitatea implicării părinţilor care doresc acest lucru, precum şi a altor parteneri", se arată într-o anexă a ordinului MECTS. Acelaşi document subliniază că elevii au obligaţia de a participa la activităţile pentru care s-au înscris, absenţele fiind înregistrate în catalog, la rubrica "Purtare".