Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Elevii şi studenţii, aşteptaţi la târgul „World Education“
La acest sfârşit de săptămână, la Bucureşti este organizată ediţia de toamnă a Târgului "World Education", la acest eveniment participând cu oferte pentru anul universitar 2012-2013 un număr de 52 de universităţi de top din Europa. Potrivit organizatorilor, cca 80% dintre tinerii români care vor să studieze în străinătate în anul universitar 2012-2013 au ca primă opţiune Marea Britanie.
Universităţi renumite din Marea Britanie şi Olanda, 52 la număr, vor încerca, în zilele de 15 şi 16 octombrie, să atragă cu ofertele lor educaţionale cât mai mulţi tineri români la studii în străinătate. Ediţia de toamnă a Târgului "World Education" reprezintă startul campaniei de admitere pentru anul universitar 2012-2013 pentru candidaţii din România. "Scopul nostru este să oferim informaţii actuale şi exacte cu privire la noile taxe din Anglia, pentru a oferi candidaţilor români posibilitatea de a studia la cele mai bune specializări ale universităţilor din Europa. Noile taxe din Anglia vor influenţa opţiunile studenţilor şi pentru alte ţări, datorită reorientării candidaţilor spre instituţii de învăţământ superior în Ţara Galilor, unde taxa va rămâne de 3.450 de lire sterline, şi Scoţia, unde educaţia este gratuită, dar locurile sunt limitate", a declarat, într-o conferinţă de presă, organizatorul evenimentului, Svetlan Danev. În ciuda creşterii taxelor în Anglia, organizatorii nu se aşteaptă la o scădere semnificativă a tinerilor care vor opta să studieze în această ţară, deoarece se păstrează mecanismul de acordare a împrumuturilor studenţeşti care acoperă taxa de şcolarizare. În Marea Britanie, taxele sunt cuprinse între 7.500 şi 9.000 de lire sterline. Totodată, Danev a precizat că tinerii români vor putea studia gratuit în Danemarca, unde studiile sunt gratuite, dar costurile pentru asigurarea traiului zilnic sunt mai ridicate decât în alte ţări. În ceea ce priveşte admiterea la universităţile din Olanda, absolvenţii de liceu şi tinerii interesaţi trebuie să se înscrie înaintea începerii sistemului olandez centralizat de admitere gratuită, cuantumul taxei fiind în jur de 1.800 de euro/an. Tinerii vor putea participa la sesiuni de informare şi seminarii pentru pregătirea scrisorii de motivaţie şi a dosarelor de admitere gratuită pentru alegerea specializării sau universităţii potrivite. Potrivit organizatorilor, aproximativ 80% dintre tinerii români care vor să studieze în străinătate în anul universitar 2012-2013 au ca primă opţiune Marea Britanie, următoarele opţiuni de studii fiind pentru Olanda, Franţa, Germania, Danemarca şi SUA. În anul 2011-2012, după cum susţine Danev, 70% dintre tinerii români care studiază în Anglia au aplicat un împrumut de studii în acea ţară. "Anglia are un mecanism uşor de împrumut pentru studii, studenţii putând munci în Anglia 20 de ore pe săptămână, cu o plasare la locul de muncă într-un timp foarte scurt, spre deosebire de Olanda", a mai apreciat acesta.