Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Elevii şi studenţii, invitaţi la o competiţie de proiecte în energie
Cei mai creativi studenţi şi liceeni se pot înscrie la concursul de proiecte inovatoare în domeniul energiei, „TeChallenge !”, organizat de Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) împreună cu Honeywell România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Înscrierea a început luni şi se va încheia la 4 octombrie, iar propunerea de proiect se va transmite on-line, la adresa de e-mail techallenge@upb.ro.
Potrivit unui comunicat de presă al UPB, tinerii vor participa cu proiecte realizate individual sau în echipă, numărul componenţilor unei echipe nefiind limitat. „Acest concurs reprezintă o reală provocare şi pentru liceeni, aceştia având ocazia de a-şi demonstra calităţile inovative şi, de ce nu, de a face un prim pas către învăţământul superior de calitate pe care îl oferă Universitatea noastră”, a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu.
Competiţia le oferă participanţilor şansa de a se afirma în următoarele domenii: eficienţa energetică, noi surse de energii regenerabile, tehnologii inteligente, oraşe inteligente şi mobilitate, gazele naturale în secolul XXI.
Proiectele primite vor face obiectul unei evaluări preliminare a comisiei de concurs, iar pentru fiecare proiect se va acorda o notă de la 1 la 5.
Rezultatele evaluării preliminare vor fi comunicate fiecărui participant prin e-mail şi vor fi postate şi pe pagina web a concursului (www.techallenge.upb.ro) până la data de 15 octombrie.
În urma evaluării preliminare, vor fi selectate pentru secţiunea „studenţi” - primele şase proiecte, iar pentru secţiunea „elevi” - primele 25 de proiecte, în ordinea notelor finale obţinute.
A doua etapă de evaluare şi anunţarea proiectelor câştigătoare se va desfăşura în data de 19 octombrie pentru secţiunea „studenţi” şi în 20 octombrie pentru secţiunea „elevi”. Pentru prima secţiune, premiul I va fi de 5.500 lei, premiul II de 4.500 lei, premiul III - 3.500 lei, iar menţiunea de 1.500 lei. Premiul I pentru elevi va fi de 4.500 lei, premiul II - 3.500 lei, premiul III - 2.500 lei, iar menţiunea de 1.000 lei.