Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Elevii unei şcoli din Ploieşti au cerut stoparea poluării din oraş
O temă dezbătută la dirigenţie, mai multe cazuri de copii cu probleme de sănătate şi gradul ridicat de poluare din oraş sunt elementele care i-au făcut pe elevii unei şcoli din Ploieşti să organizeze un protest civic, săptămâna trecută, faţă de poluarea din municipiul supranumit şi „capitala aurului negru”, micuţii strigând cu elan că vor să salveze oraşul.
Adunaţi în curtea Școlii „George Emil Palade” Ploieşti, copiii au pledat pentru dreptul lor şi al familiilor lor de a trăi într-un mediu curat şi de a respira un aer care să nu le afecteze sănătatea.
De-a lungul anilor, mii de cetăţeni au făcut sesizări cu privire la calitatea aerului din „capitala aurului negru”, iar alte mii de localnici au semnat diverse petiţii cerând stoparea poluării, însă problema este departe de a-şi fi găsit rezolvarea. În acest context, copiii au ales să se alăture şi ei vocilor care cer găsirea de soluţii.
„Noi la dirigenţie avem multe teme, aceasta i-a aprins. Discutam despre poluare şi mai ales despre răspunderea lor în raport cu poluarea. Au aflat din presă despre copiii bolnavi, lucrul acesta i-a sensibilizat şi cumva au tras concluzia că e în legătură cu mediul în care ei trăiesc”, a declarat Lorena Iliescu, diriginta clasei a VI-a B de la care a pornit iniţiativa protestului copiilor.
„Nu mai aşteptăm, ieşim să luptăm”, au strigat elevii „înarmaţi” cu pancarte confecţionate de ei pe care au afişat desene cu temă ecologistă şi mesaje precum „Stop poluării!”, „Salvaţi Ploieştiul!”, „Salvaţi pământul!”, „Ambalaj reciclat, un mediu nepoluat”, „Cât să mai aşteptăm? E timpul să schimbăm ceva!”.
Andrei, un băieţel mărunţel, poartă în mod simbolic o mască la nas, vrând să atragă atenţia asupra aerului greu de respirat din oraş.
Pe de altă parte, Robert, elev în clasa a VIII-a, spune că în clasa în care învaţă sunt copii cu probleme respiratorii, iar din informaţiile pe care le deţine sunt mulţi copii în oraş care suferă fizic din cauza poluării.
Protestul elevilor a durat aproximativ o jumătate de oră, el derulându-se chiar înaintea începerii cursurilor de după-amiază.