Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Este nevoie de programe de licenţă cu dublă specializare
Întruniţi la Alba Iulia, rectorii celor cinci universităţi membre ale Consorţiului „Universitaria” au subliniat necesitatea dezvoltării unor programe de licenţă cu dublă specializare şi revizuirea listei programelor de licenţă pentru reducerea numărului de specializări, dar şi internaţionalizarea curriculei şi introducerea de noi programe de studiu cu predare în limba engleză.
Rectorii universităţilor membre ale Consorţiului „Universitaria” (Universitatea Bucureşti şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara), întruniţi, la sfârşitul săptămânii, la Alba Iulia, au punctat principalele probleme existente în acest moment la nivelul învăţământului universitar românesc.
Pe lângă subfinanţare, spune rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, este şi o repartizare nepotrivită sau corelare între domeniile care se finanţează în universităţi cu locuri de la bugetul de stat şi gradul de solicitare sau atractivitatea unor domenii din punct de vedere al viitorilor studenţi. În România sunt finanţate de la bugetul de stat 62.800 de locuri, iar numărul absolvenţilor de bacalaureat este undeva la 90.000 pe an, dar din care, spune rectorul UVT, vreo 10.000 pleacă în străinătate. „Cam aproape toţi au loc fără taxă, ceea ce înseamnă evident că ar trebui o repartiţie uniformă la nivelul învăţământului superior pe locurile finanţate, ceea ce nu se realizează, pentru că multe universităţi au locuri cu taxă şi aceste locuri sunt ocupate, ducând la o subocupare a locurilor finanţate de la bugetul de stat în alte domenii de educaţie. Deci, pe lângă subfinanţare, este şi o proastă repartizare sau corelare între domeniile care se finanţează în universităţi cu locuri de la bugetul de stat şi gradul de solicitare sau atractivitatea unor domenii din punct de vedere al viitorilor studenţi”, a declarat rectorul UVT, citat de Agerpres.
Totodată, rectorii celor cinci universităţi din consorţiu s-au declarat de acord cu necesitatea dezvoltării unor programe de licenţă cu dublă specializare şi revizuirea listei programelor de licenţă pentru reducerea numărului de specializări, dar şi internaţionalizarea curriculei şi introducerea de noi programe de studiu cu predare în limba engleză şi adaptarea legislaţiei pentru a se putea realiza programe comune de studiu şi diplome comune.
Solicitările rectorilor
Rectorii din consorţiu solicită alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea, restructurarea finanţării publice a învăţământului superior în sensul echilibrării criteriilor sociale şi trecerea de la studentul echivalent unitar la finanţarea ciclurilor de studii universitare de licenţă şi masterat prin intermediul granturilor de studii, finanţarea cercetării ştiinţifice din universităţi cu minimum 1% din PIB şi adaptarea statutului personalului de cercetare-dezvoltare la cel al cadrelor didactice.
În ceea ce priveşte finanţarea învăţământului universitar, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Ioan Aurel Pop, a afirmat că sumele alocate pentru universităţi ar trebui să reflecte şi calitatea, nu doar cantitatea, astfel că o instituţie de învăţământ superior care a obţinut rezultate cu totul speciale, de exemplu în cercetarea ştiinţifică, ar trebui să primească stimulente serioase în bani. De asemenea, rectorii mai cer ca limitele autonomiei universitare să fie stabilite numai prin lege.