Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Eugen Simion: „Românii l-au ales pe Eminescu drept poet naţional“
Românii l-au ales pe Eminescu drept poet naţional“, a afirmat, joi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), acad. Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA). „De ce? Din motivul pentru care germanii l-au ales pe Goethe, spaniolii pe Cervantes, iar portughezii pe Camoes“, a spus Simion, conform Agerpres. Simion consideră că, deşi Arghezi este „un poet uriaş“ şi „încă nu am înţeles cât de mare este Nichita Stănescu“, „românii l-au ales pe Eminescu, i-au mitizat iubirile, pentru că în spatele mitului nu este o impostură, ci un mare poet“. Pentru Simion, publicarea manuscriselor eminesciene de către Academia Română este „un succes al lumii româneşti“. Acad. Eugen Simion a apreciat că volumul „Avatarii ale manuscriselor Eminescu“, apărut la Editura Semne, încheie un proiect început de Constantin Noica.
Monseniorul Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, a spus că papa Ioan Paul al II-lea i-a spus „trei cuvinte: România-Bucureşti-Eminescu“, cu ocazia primei audienţe la Vatican. „Eminescu ne reprezintă şi ne putem mândri cu acest lucru“, a mai spus monseniorul Robu, conform Agerpres.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache consideră că Eminescu este poet naţional pentru că are o excelenţă la nivel naţional, poporul român recunoaşte în fiinţa lui modelul configurat de Eminescu şi pentru că a reinventat limba română. „În poezia lui Eminescu avem o limbă atemporală şi pe care trecerea unui secol nu o afectează deloc“, a spus Cristea-Enache. Pentru el, autorul „Luceafărului“ „conciliază perfect componenta naţională cu aceea europeană“, fiind „un spirit universal, tocmai că este unul naţional“. Manifestarea a fost întregită prin deschiderea unei expoziţii de manuscrise şi documente din arhiva MNLR şi prezentarea documentarului „Eminescu, Veronica, Creangă“, realizat în 1914 de Casa de Filme „Pathé“, conform Agerpres.