Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Evaluarea naţională se va efectua la mai multe discipline
Există discuţii privind introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat, a treia, care ar trebui organizată „undeva în decembrie, sau poate februarie”, a afirmat ministrul educaţiei, Liviu Pop, într-un interviu acordat Agerpres. Ministrul a mai vorbit şi despre un „bacalaureat al românilor de pretutindeni”, dar şi despre un nou tip de evaluare naţională, la mai multe discipline, care ar trebui să fie implementat peste trei ani şi jumătate, când elevii care sunt acum în clasa a V-a vor finaliza clasa a VIII-a.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că există o discuţie privind introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat care ar trebui organizată „undeva în decembrie, sau poate februarie”. El spune că „deocamdată este o chestiune de discuţii” şi că nu se va schimba nimic pentru cei care urmează să dea bacalaureatul anul viitor.
„Este o discuţie a de introduce o nouă sesiune de bacalaureat şi eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august deja ştim. Am văzut în ultimii zece ani de zile câţi absolvenţi s-au prezentat în august şi câţi au luat examenul de bacalaureat. (...)Din punctul meu de vedere, cred că la un examen de bacalaureat o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, sau poate februarie, fiind vacanţa de iarnă. Dar nu se pune problema pentru decembrie anul acesta. Dacă o gândim, să o gândim pentru anul viitor. (...) Eu cred că din iulie până în decembrie este timp suficient să se pregătească acei care nu şi-au luat examenul de bacalaureat”, a spus Pop, opinând că legea permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat.
Potrivit ministrului, o a treia sesiune de bacalaureat ar da şanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a XII-a, dar şi românilor din străinătate. În acest sens, Pop nu exclude nici organizarea unui „bacalaureat al românilor de pretutindeni”. „Şi să nu uităm că mai sunt şi alţi români prin alte colţuri ale lumii şi un bacalaureat al românilor de pretutindeni ar trebuie să îl gândim ca ţară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu aşa, pe viteză”, a spus demnitarul.
Ministrul a vorbit, în interviu, şi despre numărul mare de absolvenţi de liceu care nu au reuşit să ia bacalaureatul şi a susţinut că trebuie regândite examenul de bacalaureat şi învăţământul profesional, iar toate acestea se vor regăsi în noul proiect a legii educaţiei naţionale care va fi pregătit pentru a intra în dezbatere în Parlamentul României în septembrie - octombrie anul viitor.
„Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceştia, aproape jumătate nu şi-au luat bacalaureatul, mai precis 800 şi ceva de mii. Dintre cele 800 şi ceva de mii de persoane care nu şi-au luat examenul de bacalaureat, 700.000 sunt pe zona liceelor tehnologice. Sunt absolvenţi de licee tehnologice. De ce aşa de mulţi nu şi-au luat examenul de bacalaureat? Este o întrebare la care cu toţi trebuie să ne răspundem, fapt pentru care aici trebuie să regândim pe de-o parte tipul examenului de bacalaureat. Pe de altă parte, învăţământul profesional coroborat cu liceul tehnologic, iar lucrul acesta trebuie să îl facem în noul proiect al legii educaţiei naţionale care anul viitor să fie pregătit pentru a intra în septembrie - octombrie în Parlamentul României pentru dezbatere”, a declarat Pop.
Demnitarul s-a referit şi la evaluarea naţională care va fi modificată începând din 2021, începând cu generaţia elevilor care sunt acum în clasa a V-a.
„Elevii de clasa a V-a vor intra sub un nou tip de evaluare naţională, la mai multe discipline, peste patru ani de zile sau trei ani şi jumătate, când vor finaliza clasa a VIII-a”, a spus Pop. În prezent, evaluarea naţională se susţine la două materii: limba și literatura română şi matematică.