Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Evenimente deosebite în „Noaptea Muzeelor“, la Bucureşti
▲ „Noaptea Muzeelor“ din Bucureşti va avea loc în noaptea de 16 mai, când publicul va putea vizita gratuit muzeele ▲ Printre instituţiile deschise sunt Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Muzeul Satului şi Muzeul Naţional de Geologie ▲ Peste 2.200 de muzee din 41 de ţări europene vor participa la a cincea ediţie a manifestării ▲ Noaptea Muzeelor a debutat în Franţa, în 1999, iar apoi s-a extins la scară europeană, începând din 2005 ▲
Muzeul Naţional de Artă al României va propune publicului din Bucureşti un circuit muzeal între clădirea sa de pe Calea Victoriei şi alte instituţii muzeale, precum Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „Grigore Antipa“, Muzeul „George Enescu“, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Istorie a României etc, la fel ca şi în ediţia din 2008. „În principiu, noi am vrea să repetăm povestea de anul trecut - cu circuitul dintre muzee, cu acele autobuze care fac legătura între acestea“, a spus Alina Pătru, reprezentant al MNAR, conform Mediafax. Muzeul de Artă va deschide publicului ambele galerii - cea europeană şi cea naţională - urmând să organizeze şi o serie de manifestări în Curtea de Onoare. La Muzeul Naţional de Artă Contemporană, seara va debuta cu vernisajul expoziţiei „Disobedience. An ongoing video archive“, al cărei curator este Marco Scotini. Publicul va mai putea vizita şi alte expoziţii, precum „Fragility of Being“, ce cuprinde lucrări din colecţia Museum der Moderne din Salzburg, a spus Cosmin Ţapu, reprezentant al MNAC, conform Mediafax. Vizitatorii vor putea urmări o serie de proiecţii de scurtmetraje incluse în festivalul „Future Shorts“. Muzeul Naţional „George Enescu“ propune vizitatorilor, începând cu ora 20:00, o serie de recitaluri susţinute de Orchestra Liceului de Muzică „Dinu Lipatti“, care va prezenta lucrări de Mozart, Vivaldi, Haendel, a spus Silvia Costin, de la Departamentul Muzeografie, conform Mediafax. Vor fi prezentate prelucrări folclorice româneşti, ruseşti, evreieşti, dar şi lucrări clasice de operă, operetă şi vocal-simfonice. Formaţia de muzică veche „Anton Pann“ va aduce acordurile bizantine la muzeu. George Bijacu (pian şi voce) va prezenta un inedit program de muzică de film, muzică a anilor ’80, dar şi de pe coloana sonoră a animaţiilor Disney. De asemenea, publicul va putea urmări şi filmul „Enescu - în inima mea“, realizat de Florica Gherghescu, o producţie TVR Media, 1996. Muzeul Municipiului Bucureşti va deschide toate colecţiile şi va asigura ghidajul. Va fi prezentată şi expoziţia „Istoria Europei şi cea a Americii prin sigilii şi documente“, au spus reprezentanţi ai instituţiei, conform Mediafax. Muzeele Naţionale de Geologie şi Istorie îşi va primi vizitatorii până după miezul nopţii, iar Muzeul Satului va fi deschis doar pe durata zilei. Muzeul Ţăranului Român (MŢR) nu va fi deschis aşteptând fondurile necesare pentru renovarea corpurilor C1 şi C2. Nici Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ sau Muzeul Colecţiilor de Artă nu vor participa la program în acest an.