Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Expoziţie cu măşti populare din Neamţ la Muzeul Ţăranului Român
O expoziţie de măşti ţărăneşti, confecţionate de meşterul Ion Albu din Timişeşti, judeţul Neamţ, va fi vernisată vineri, 27 noiembrie, la Sala Acvariu a Muzeului Ţăranului Român (MŢR).
Renumit pentru originalitatea creaţiilor sale în domeniul măştilor populare atât în ţară, cât şi peste hotare, Ion Albu continuă să se dăruiască şi astăzi cu pasiune meşteşugului său. El poate fi găsit în atelierul său mânuind unelte simple - cuţitul, foarfecele, acul, cleştele - cu care făureşte diverse măşti antropomorfe sau zoomorfe. Ion Albu, originar din Timişeşti, a crescut în atmosfera caracteristică satului moldovean, cu o bogată şi originală cultură populară, cu datini şi obiceiuri pline de frumuseţe. Familia lui Ion Albu păstrează tradiţia meşteşugului de peste jumătate de veac. Pe parcursul anilor, meşterul a izbutit să imprime măştilor sale anumite trăsături care să le diferenţieze, pentru ca în final să-şi creeze un stil aparte de exprimare artistică, după cum arată MŢR. Principalele personaje reprezentate de măşti sunt ursul, capra, moşul, pentru care meşterul foloseşte materii prime foarte variate: postavuri, piei de oaie, bucăţi de stofă, boabe mari de fasole. Cu ochii bulbucaţi, gura roşie, colţi care ies ameninţător din gură şi un nas uriaş, măştile par să fie nişte personaje malefice. Acestea sunt în general expresiile măştilor reprezentând moşnegii, doisprezece la număr, care semnifică cele douăsprezece luni ale anului. Rolul lor este unul de protecţie şi de alungare a spiritelor rele. Tradiţia jocurilor cu măşti, de o mare diversitate, s-a păstrat vie în satele moldoveneşti. Ion Albu colindă împreună cu grupul „Aşa-i datina la noi“ dând viaţă, la fiecare sfârşit de an, „moşnegilor şi babelor“, caprelor, cerbilor, urşilor, dracilor, conform MŢR. Expoziţia măştilor va rămâne deschisă în perioada 27 noiembrie-3 decembrie.