Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Expoziţie de costume româneşti la Carnavalul de la Veneţia
În prima zi a ediţiei din acest an a Carnavalului de la Veneţia, sâmbătă, 6 februarie, va fi deschisă la Muzeul Palatului Mocenigo - Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului din Veneţia, o expoziţie de costume şi obiecte de epocă româneşti, intitulată „RETROmania. Eleganţe româneşti 1850-1947“, conform unui comunicat de presă al Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Această expoziţie, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Fundaţia Muzeelor Civice din Veneţia şi cu Muzeul Palatului Mocenigo - Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului, beneficiază şi de sprijinul Institutului Cultural Român, şi de patronajul Ministerului pentru Bunuri şi Activităţi Culturale al Republicii Italiene, al regiunii Veneto, al provinciei şi Primăriei din Veneţia. Exponatele fac parte din colecţia de costume şi obiecte aparţinând Adinei Nanu, profesor la Universitatea Naţională de Arte şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, specialist în istoria costumelor, conform Agerpres. Colecţia cuprinde ţinute autentice şi inedite, culte şi populare, din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, precum şi obiecte care recreează atmosfera fiecărei epoci. Colecţia este structurată pe ani şi perioade, fiecare exponat fiind plasat în contextul cultural al epocii respective. Cele mai vechi exponate sunt costumele şi obiectele de artă populară, provenite din diverse părţi ale ţării, majoritatea acestora datând din perioada 1850-1947.
La vernisajul expoziţiei, ce va avea loc pe 6 februarie, vor mai lua cuvântul Unda Popp, profesor şi designer vestimentar, şi Luisa Spinatelli, profesor la Academia de Arte Frumoase Brera din Milano, scenograf şi designer de costume de teatru. Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 7 martie.