Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Expoziţie de ferestre pictate
▲ Ferestrele vechi ale casei directorului Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCCPCN) Mureş, Nicolae Băciuţ, au devenit opere de artă unice în ţară, după ce au trecut prin mâinile unor artişti iconari în tabăra de creaţie de la Lăpuşna ▲ Ferestrele călătoare, aşa cum au mai fost denumite, vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii itinerante la Palatul Parlamentului sau la Patriarhia Română ▲
Timp de o săptămână, zece iconari din judeţele Mureş şi Bistriţa Năsăud - Emilia Manole, Marcel Naste, Melania Cuc, Marina Kulcsar Pârvu, Veta Paşcu, Klara Balazs, Floarea Vultur, Ana Sălăgean, Elena Costinaş şi Călin Bogătean - au pictat icoane pe sticla celor zece ferestre vechi puse la dispoziţie de Nicolae Băciuţ, după ce au supus ramele unui proces de îmbătrânire. Specialiştii din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor au luat decizia ca icoanele din fereastră să facă obiectul unei expoziţii itinerante, care să cuprindă inclusiv Ministerul Culturii şi Cultelor, holul Parlamentului României şi Patriarhia Română. Prima expoziţie s-a realizat la Lăpuşna, la Castelul de Vânătoare, la încheierea taberei, unde părintele stareţ de la Mănăstirea Lăpuşna a sfinţit operele de artă. „Expoziţia are toate atributele unicităţii, deoarece ideea în sine este unică şi chiar dacă s-au mai realizat icoane pe fereastră, acestea au fost pictate în lucrări de autor. Aproape sută la sută spun că nu s-au mai făcut în ţară. E o premieră naţională. Soarta acestor icoane va fi să călătorească. Cum existau cândva biserici călătoare, aceste ferestre vor fi ferestre călătoare“, a declarat Nicolae Băciuţ. Directorul DCCPCN Mureş a arătat că artiştii au lucrat în condiţii dificile, deoarece pe perioada taberei a plouat în cea mai mare parte a timpului, şi, în plus, au fost câteva întreruperi ale curentului electric şi s-a lucrat la lumânare. „Până la urmă, tot răul spre bine pentru că atmosfera care s-a creat era una care te ducea cu gândul la felul în care făceau icoane secole de-a rândul cei de la Mănăstirea Nicula, care nu aveau curent, dar unde a fost marele centru al icoanei transilvane“, a accentuat Băciuţ. Două ferestre au fost realizate în registru personal de artistele Melania Cuc şi Floarea Vultur, iar celelalte opt au fost făcute în comun de pictorii prezenţi în tabără. „A contribuit fiecare tot în ideea anonimizării creatorului de icoane. Icoanele, se ştie, rareori au fost semnate. De aceea şi când le vom expune le vom expune sub acel generic, lucrări realizate împreună de cei zece iconari“, a precizat Nicolae Băciuţ.