Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Expoziţie de icoane româneşti la Lisabona
La Muzeul de Etnologie din Lisabona va fi deschisă, până în luna ianuarie a anului viitor, o expoziţie de icoane româneşti numită "Religiozitate de sticlă". Institutul Cultural Român de la Lisabona, organizatorul evenimentului, alături de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, anunţă că începând de astăzi şi până în data de 5 noiembrie vor fi deschise şi ateliere de creaţie.
Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Museu de Etnologia din capitala portugheză, au inaugurat joi Expoziţia "Religiozitate de sticlă", ocazie cu care jurnalistul şi eseistul italian Giovanni Ruggeri a susţinut conferinţa "Le icone contadine su vetro della Transilvania". Expoziţia "Religiozitate de sticlă" reuneşte o serie de 49 de icoane de patrimoniu din colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi a mai fost itinerată în Danemarca, la Muzeul de Artă Religioasă din Lemwig, în Italia, la Biblioteca Malatestiana (Cesena), şi la Muzeul Muntelui din Torino, în Franţa, la Castelul Melik din Cabries, informează ICR într-un comunicat. Prin intermediul celor 49 de icoane pe care le reuneşte, expoziţia transmite, potrivit ICR, mai multe mesaje, şi anume că "icoana pe sticlă, fenomen care a cunoscut o dezvoltare deosebită în lumea satului transilvănean al sec. al XIX-lea, vine din Europa Centrală (Imperiul Austro-Ungar), fiind lucrată de ţărani, a căror ocupaţie principală era de fapt agricultura, iar selecţia patrimoniului este reprezentativă pentru principalele şcoli şi meşteri-zugravi. Tematica abordată ilustrează soborul sfinţilor ortodocşi protectori, concepţia ţăranului român despre viaţa de dincolo, Rai şi Iad, teme biblice din Vechiul şi Noul Testament, calendarul ortodox român. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 10 ianuarie 2012, iar între 8 octombrie şi 5 noiembrie vor fi deschise ateliere de creaţie. Colecţia de artă religioasă aflată în patrimoniul Muzeului Ţăranului Român grupează icoane pe sticlă, icoane pe lemn, odoare bisericeşti, xilogravuri, cruci şi pristolnice. "Meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă în România a apărut şi s-a dezvoltat ca meşteşug specializat, practicat în centre de iconari răspândite în toată Transilvania, dar şi în Moldova", dezvăluie, pe site-ul MŢR, muzeografii instituţiei de cultură.