Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Facilităţile elevilor străini care studiază în România
Anual, statul român acordă în învăţământul preuniversitar, pentru românii de pretutindeni, burse de studiu sau locuri speciale fără plata taxelor de școlarizare. Cele mai multe dintre acestea sunt dedicate elevilor basarabeni, iar înscrierile se fac la sediile misiunilor diplomatice din ţările unde elevii îşi au domiciliul sau la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Locurile fără plata taxelor de școlarizare, însoţite de bursă, se acordă pentru înscrierea în învățământul preuniversitar de stat, ciclul liceal și învățământ profesional. În ceea ce priveşte locurile fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, acestea se acordă pentru înscrierea în învățământul preuniversitar de stat, ciclurile primar, gimnazial și liceal.
În anul şcolar 2016-2017, elevilor din Republica Moldova le-au fost repartizate în învăţământul liceal şi profesional 3.183 de locuri, din care 1.672 pentru clasa a IX-a de liceu, 1.066 pentru clasa a X-a, iar 445 de locuri în anul I, filiera învăţământ profesional.
Numărul burselor pentru elevii basarabeni va fi de 700 - pentru absolvenţii studiilor gimnaziale din Republica Moldova, promoţia 2015-2016, 70 de burse vor fi repartizate elevilor basarabeni din raioanele de est ale Republicii Moldova şi 50 de burse se vor acorda pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut tezele cu subiect unic în acest an. Statul român mai acordă 25 de burse pentru elevii români din Serbia şi câte 20 de burse pentru cei din Albania, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Ucraina, iar alte 20 de burse pentru restul diasporei. Admiterea la studii pe locurile cu bursă se realizează de o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi ai Ministerului Afacerilor Externe. Dosarul cu actele de studii se depune la sediul Inspectoratului Școlar al județului Iași, personal, până la data de 15 iulie, respectiv la sediile misiunilor diplomatice ale României din Cahul (11-12 iulie), Chişinău (13-14 iulie) şi Bălţi (15-16 iulie). Tot la sediile misiunilor diplomatice pot fi depuse şi dosarele elevilor din Bulgaria (4-5 iulie, Sofia), Serbia (7-8 iulie Vârşeţ, 10-11 iulie Zajecar), Macedonia (13 iulie, Skopje), Albania (25-26 iulie Tirana, 27 iulie Korcea), Ucraina (18 iulie Solotvino, 20-21 iulie Cernăuţi, 25-26 iulie Odesa), Ungaria (29 iunie Gyula).
Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, potrivit legilor în vigoare, persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română, cele aparținând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceștia sunt apelați, sau românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora, precum și cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Elevii declarați admiși vor beneficia de finanțarea taxelor de școlarizare (inclusiv cheltuielile cu cazarea), asistență medicală gratuită în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, în conformitate cu legislația internă în vigoare, tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval şi subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Suplimentar, bursierii vor primi lunar, pe parcursul anului școlar, inclusiv în vacanțele legale (exceptând vacanţa de vară), o bursă în cuantum de 65 de euro, care va fi suspendată însă dacă vor rămâne repetenţi. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, studiile cu finanțare din partea statului român se desfășoară exclusiv în limba română, însă cei care nu stăpânesc foarte bine limba română pot urma cursul de inițiere în limba română, care se derulează la una din unitățile de învățământ desemnate de către inspectoratele școlare județene, respectiv Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în aceleași condiții financiare în care au fost admiși.