Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festival de muzică veche la Bucureşti
A şasea ediţie a Festivalului de Muzică Veche se va desfăşura la Bucureşti în perioada 26-30 octombrie, concertul inaugural având loc la Muzeul Naţional Cotroceni. În premieră absolută, publicul meloman bucureştean va putea admira instrumentul muzical baryton, asemănător violoncelului, redescoperit în secolul al XX-lea.
Sub înaltul patronaj al ambasadorului Regatului Belgiei la Bucureşti, Philippe Beke, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria Bucureşti şi Muzeul Naţional Cotroceni, se va desfăşura la Bucureşti a VI-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche, unul dintre cele mai reputate evenimente de muzică cultă din România. Evenimentul va prezenta două premiere absolute: aducerea în atenţia bucureştenilor a barytonului, un instrument hibrid asemănător violoncelului, dispărut odată cu apusul clasicismului şi redescoperit în secolul al XX-lea, dar şi a formaţiei Ricercar Consort, "care va dezvălui publicului bucureştean o nouă şi puţin cunoscută ipostază componistică a lui Joseph Haydn". Concertul inaugural al Festivalului, "Din vremuri de demult - Barytonul", va avea loc în Salonul Mare de Recepţii al Muzeului Naţional Cotroceni. Ansamblul Ricercar Consort, condus de Philippe Pierlot, unul dintre puţinii interpreţi la acest instrument în zilele noastre, propune auditoriului o "mini-istorie" a triourilor cu baryton obbligato ale lui Haydn. "Compuse de-a lungul unui deceniu, începând din 1765, piesele au fost dedicate protectorului de o viaţă al compozitorului, principele maghiar Nikolaus Esterházy. Muzician talentat, principele însuşi a fost primul interpret al partiturilor pentru baryton al multora din aceste lucrări", se precizează într-un comunicat. Seara de 29 octombrie va fi dedicată muzicii baroce europene, în interpretarea soliştilor ansamblului Il Gardellino şi a clavecinistului Ketil Haugsand. Vor fi prezentate în primă audiţie în România piese aparţinând spaţiului cultural francez, flamand şi suedez din secolul al XVIII-lea, lucrări interpretate extrem de rar chiar şi în cadrul altor evenimente de profil din Europa. A şasea ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti se va încheia duminică, 30 octombrie, cu "La Stravaganza", un concert din muzică barocă italiană şi portugheză în interpretarea ansamblului Il Gardellino. "Ultima seară a Festivalului propune publicului să urmărească traseul extravaganţei instrumentale italiene prin două lentile distincte - registrele emoţionale ale concertului italian şi influenţa profundă a culturii italiene în muzica germană şi portugheză a barocului târziu", anunţă organizatorii.