Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festival internaţional dedicat lui Mozart, la Cluj-Napoca
O serie de artişti consacraţi, dar şi tineri interpreţi talentaţi vor participa la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Mozart, care începe azi la Cluj-Napoca, fiind organizat de Societatea Română Mozart, Filarmonica „Transilvania“ şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, conform Mediafax. Spectacolele vor avea loc în Sala Mare a Casei de Cultură a Studenţilor şi în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“. Potrivit preşedintelui Societăţii Române „Mozart“, Adriana Bera, „contrastele“ festivalului constau în interpretarea de piese celebre, alături de piese în primă audiţie, dar şi în prezenţa unor nume cunoscute, alături de talente tinere şi promiţătoare.
„Astfel, pe lângă artişti consacraţi, precum dirijorii Gottfried Rabl (Viena) şi Ferenc Gábor (Berlin), flautistul János Bálint (Budapesta), harpistul Ion-Ivan Roncea (Bucureşti), Cvartetul Transilvan, pianista Adriana Bera, vor evolua în festival tineri interpreţi, unii dintre ei încă studenţi ai Academiei de Muzică «Gheorghe Dima», Cvartetul «Arcadia», clarinetiştii Răzvan Poptean şi Aurelian Băcan, fagotistul Dávid Máthé, cornistul Gabriel Cupşa, pianistul Attila Székely, oboiştii Adrian Cioban şi Bence Haáz“, se arată în comunicatul organizatorilor. Programul reuneşte lucrări precum Simfonia „Jupiter“ sau Cvartetul „Disonanţelor“, prime audiţii. Din program fac parte un simpozion cu tema „Filonul baroc în creaţia lui Mozart“ şi un concurs de interpretare, la secţiunea duo vioară-pian, pentru care este anunţat un număr record de participanţi, 28 de formaţii din Bucureşti, Cluj şi Braşov fiind înscrise. Festivalul Mozart reprezintă o manifestare cultural-muzicală organizată anual de Societatea Română Mozart în memoria marelui compozitor. Începând din anul 1991, Festivalul Mozart are loc în fiecare an la Cluj-Napoca, la începutul lunii decembrie, în preajma datei morţii marelui compozitor. Festivalul se desfăşoară de astăzi până pe 12 decembrie, sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti.