Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalul „Corvina Magna“ în Deva, Hunedoara şi Simeria
Prima ediţie a festivalului de muzică veche „Corvina Magna“ se va desfăşura, în perioada 18-25 octombrie, în oraşele hunedorene Deva, Hunedoara şi Simeria, locaţiile alese pentru cele 17 recitaluri şi concerte fiind monumente sau biserici cu statut de monument istoric, conform Agerpres. „Vor fi opt zile de concerte de muzică medievală, baroc, clasică, unice ca perioadă de referinţă, instrumente folosite şi abordare a partiturilor. Am ales ca festivalul să se desfăşoare în trei oraşe apropiate ca distanţă tocmai pentru ca oamenii, iubitorii de cultură, să se obişnuiască să participe la evenimentele culturale organizate în fiecare localitate în parte. Proiectul cultural este unic prin amploarea lui şi prin faptul că se integrează în noul concept administrativ al viitoarei conurbaţii, zona metropolitană formată din oraşele Deva, Hunedoara, Simeria, Călan“, a spus directorul festivalului, Mircea Goian, conform Agerpres.
În fiecare din cele opt seri de concerte, elevii de la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă“ din Deva vor fi prezenţi la recitaluri şi vor realiza, pe loc, desene şi lucrări de grafică, lucrările urmând să fie expuse în ultima zi a festivalului la biserica greco-catolică din Deva. Festivalul va începe sâmbătă, 18 octombrie, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu lansarea albumului „Hunedoara - aici a început istoria românilor“, urmată de un spectacol de dansuri medievale şi animaţie cu foc. Duminică, 19 octombrie, festivalul se va muta la Castelul Corvinilor din Hunedoara, unde ansamblul „Huniadi Cantores“ va susţine un concert de muzică medievală. Manifestările vor continua până sâmbătă, 25 octombrie. „Corvina Magna“ este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, primăriile Deva, Simeria şi Hunedoara, asociaţiile culturale Corvinorum Ordo, DevArt şi Cântecele Streiului, cu sprijinul Muzeului Deva.