Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalul de Filme „Astra“, adus la Bucureşti
Pelicule care au rulat anul trecut la Festivalul Internaţional de Film Documentar „Astra“ din Sibiu (26 octombrie-1 noiembrie 2009) vor fi prezentate, în perioada 19-21 februarie, la Muzeul Ţăranului Român şi la Eurocinema Tinerimea Română, conform Institutului Cultural Român.
Cele mai bune filme documentare ale ediţiei 2009 a Festivalului „Astra“ pot fi văzute timp de trei zile în Bucureşti. Programul evenimentului cuprinde o dimineaţă dedicată exclusiv copiilor, pe 19 februarie. În cadrul evenimentului va avea loc şi o dezbatere dedicată necesităţii conservării patrimoniului în acele zone în care acesta poate fi afectat de dezvoltarea economică, dezbatere care se va concentra în special pe situaţia specifică a localităţii Roşia Montană din judeţul Alba. Proiecţiile de film se desfăşoară în paralel, în două cinematografe din Bucureşti: Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român şi Centrul Naţională de Artă Tinerimea Română - Eurocinema. Accesul la proiecţiile de film este gratuit pe toată durata evenimentului. Printre cele peste 20 de producţii de la „Astra“, care vor fi proiectate la Bucureşti, se numără „Bătălie contra curentului/Upstream Battle“ (Germania) de Ben Kempas, „Copiii uraniului“ (România) de Adina Popescu şi Iulian Ghervas, „Althea“ (Turcia) de Petra Holzer şi Ethem Özgüven şi „Against Blood Justice/Fără vărsare de sânge“ (Franţa) de Nathalie Rossetti şi Turi Finocchiaro. Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu, „Astra“, este organizat de Studioul Astra Film - Departamentul de antropologie vizuală al CNM „Astra“ din Sibiu şi de Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sibiu, Fundaţiei Raţiu, Ambasadei Franţei, Ambasadei Olandei, Ambasadei Israelului, Fundaţiei Soros România, editurii Cartier şi Ministerului Culturii.