Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Festivalul de la Iaşi este o ocazie unică de a vedea filme de cinema europene“
Anamaria Marinca, câştigătoare a Premiului BAFTA pentru cea mai bună actriţă în 2005 şi preşedinte al juriului secţiunii de lungmetraj din cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, care are loc în perioada 25 septembrie-3 octombrie, crede că este nevoie de un festival de film în care publicul să vadă filme europene
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF - a început pe 25 septembrie urmând a se desfăşura până pe 3 octombrie. Festivalul este primul de acest gen din România şi este organizat de Asociaţia Română de Film Independent şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat financiar şi cultural cu Centrul Naţional al Cinematografiei. Cu o competiţie dedicată exclusiv lungmetrajelor de debut, festivalul va oferi publicului şi câteva proiecţii unice. Actriţa Anamaria Marinca, preşedinte al juriului secţiunii de lungmetraj, a spus în cadrul unui interviu acordat Agerpres că „este foarte multă nevoie de un festival de film. Situaţia cinematografelor din România este una destul de tristă şi, din câte ştiu eu, în Iaşi mai funcţionează doar Cinema Victoria şi Republica. Astfel, festivalul este o ocazie unică de a vedea filme de cinema europene, într-un peisaj destul de anost, zic eu, pentru că din câte văd toate afişele sunt cu blockbustere şi nu mi se pare normal, suntem totuşi în Europa. Nu mai există acum o cinematecă. În timp ce eram studentă, era un program la Casa Sindicatelor, era ca un fel de videotecă. Este păcat ca tinerii să nu aibă acces la filmele de artă care se fac astăzi“. Referitor la rolul de preşedinte de juriu, Anamaria Marinca a spus că „N-am mai fost niciodată preşedinte (de juriu - n.r.). Este plăcut să ai ocazia să vezi filme pe care altfel nu le-aş vedea. Sunt foarte multe titluri de aici care nu se pot vedea decât în festivaluri şi, în plus, sunt acasă şi normal că este frumos“. Anamaria Marinca are 31 de ani şi este absolventă a Universităţii de Artă „George Enescu“ din Iaşi. În 2005 a câştigat titlul de „Cea mai bună actriţă“, acordat de British Academy Television Awards. În anul 2007 a jucat în „Tinereţe fără tinereţe“ de Francis Ford Coppola, dar şi în filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, peliculă ce a obţinut Palme dâOr, la Festivalul de la Cannes. Rolul Otiliei din filmul lui Mungiu i-a adus Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional al Filmului de la Stokholm. Actriţa a spus că este „foarte legată de spaţiul acesta şi de Cinema Republica, unde am văzut filmul lui Cristian Mungiu, «Occident»“ şi a adăugat că „Îmi doresc să scrie Cristian Mungiu un rol pentru mine. Din tot sufletul. O spun cu cea mai mare nonşalanţă. Eu sper să scrie. Mi se pare normal ca un om să fie inspirat de altcineva. Pe mine el m-a inspirat ca actriţă. Sper că şi eu pe el, ca regizor. În perioada aceea minunată în care am lucrat, colegii de platou m-au inspirat. Teatru şi film nu poţi să faci de unul singur“.