Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalul de Teatru de la Sibiu, al treilea din lume ca amploare
Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat că evenimentul este al treilea ca amploare şi importanţă din lume, reunind peste 1.500 de delegaţi străini din peste 70 de state ale lumii şi oferind spectatorilor peste 350 de evenimente.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura între 29 mai-8 iunie. Teatrul „Radu Stanca“ va prezenta premiera „Aici nu se fumează“, în regia lui Gavriil Pinte, un spectacol, călătorie jucat în mare parte într-un autobuz. În premieră, va avea loc şi spectacolul „Lulu“, de Silviu Purcărete. Manifestările din Piaţa Mare vor începe la 20:30, „La Goutte au Nez“, o fanfară formată din opt muzicieni, după care urmează „Zdob şi Zdub“. La Casa de Cultură a Sindicatelor, va fi un concert „Class Enemy“ şi un spectacol al trupei din Bosnia-Herţegovina, East West Theatre Company. La Pavilion, Teatrul de balet din Israel va prezenta „Romeo şi Julieta“. Prima zi se va încheia cu spectacolul de Kabuki „Festivalul de vară: O oglindă a Osakăi“, un spectacol de teatru tradiţional japonez care are în distribuţie 75 de actori şi se va juca într-o hală industrială de aproximativ 1.700 de metri pătraţi. Directorul festivalului a spus că fiecare dintre zilele evenimentului va reuni cel puţin 60.000 de spectatori, care vor urmări producţiile de teatru, dans, muzică, pantomimă, lumini, dar şi expoziţiile de fotografie sau pictură, FITS 2008 devenind astfel „cel mai important festival al artelor spectacolului din România“. „Numărul de spectatori, numărul de evenimente, numărul de locaţii şi numărul de ţări participante situează Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu pe poziţia a treia din lume. După Edinburgh şi Avignon, Sibiul este în aceste zile al treilea festival din lume, un festival al artelor. Chiar dacă el a început şi este înregistrat ca brand „Festivalul Internaţional de Teatru“, el, aşa cum bine ştiţi, a devenit un festival al artelor în care teatrul cu spectacolele de stradă, cu spectacolele de teatru dans, cu spectacolele de muzică, de conferinţe, expoziţii, ateliere îşi dau mâna pe parcursul celor 11 zile“, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, conform Mediafax. Directorul festivalului a apreciat că lucrurile au evoluat enorm de la prima ediţie a festivalului care a pornit cu trei state participante, în timp ce acum sunt zeci de ţări care îşi doresc să fie prezente la Sibiu. La Sibiu deja au sosit delegaţiile mai multor ţări care îşi pregătesc spectacolele pentru primele zile de festival. În total se vor reuni în fosta Capitală Culturală Europeană 1.500 de artişti, invitaţi şi staff din peste 70 de state ale lumii. În plus, sunt prezenţi în Sibiu 180 de voluntari, dintre care 18 au venit chiar din Japonia. Aceştia sunt implicaţi în buna desfăşurare a evenimentelor festivalului şi însoţesc delegaţiile în traseele lor prin oraş, de la locurile de cazare la locaţiile de spectacole şi la alte evenimente la care îşi doresc să participe.