Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalul Filmului European a ajuns la Timişoara
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Filmului European s-a mutat, de ieri, la Timişoara, unde va rămâne până mâine, urmând să fie proiectate la cinematograful bănăţean Cinema City şapte filme provenind din tot atâtea ţări.
Festivalul a debutat pe 8 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, cu o seară de gală, prilej cu care a fost prezentat filmul franţuzesc „Cuşcuş cu chefal“ („La graine et le mulet“), o peliculă care a primit Premiul special al Juriului la Festivalul de la Veneţia din 2007. Ediţia din acest an cuprinde atât filme de ficţiune, cât şi documentare, tema centrală fiind dialogul intercultural, capacitatea de interacţiune între comunităţile care alcătuiesc mozaicul etnic şi cultural european. Bucureştenii au putut urmări filmele la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român, unde au avut loc proiecţii în aer liber şi în interior, la sala Horia Bernea. La Muzeul Ţăranului Român a fost prezent şi ambasadorul cultural al României pentru anul 2008, Radu Mihăileanu, precum şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Regizorul Cristian Mungiu a fost ambasador onorific al ediţiei 2008 a festivalului, fiind distins, în gala de deschidere, cu titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor, oferit de Guvernul francez şi înmânat de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul. La Timişoara, festivalul a debutat ieri cu proiecţia filmului românesc „Obiecte pierdute“, o coproducţie realizată de România, Estonia, Germania, Bulgaria, Ungaria, Bosnia - Herţegovina şi Serbia - Muntenegru. După Bucureşti şi Timişoara, festivalul se va muta la Craiova, 23-25 mai (Cinema Patria şi Cinema Modern), şi Iaşi, 28-30 mai (Cinema City). Festivalul cuprinde 39 de filme produse în 26 de ţări, selecţia lor fiind făcută de ambasadele statelor membre şi de Independenţa Film. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi împreună cu ambasadele şi institutele culturale ale statelor europene.