Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalul Internaţional de Literatură la Bucureşti
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti se desfăşoară în perioada 29-31 octombrie la Bucureşti şi a debutat miercuri la Clubul Ţăranului, cu o lectură din noul roman al lui Philip O Ceallaig. Intitulat „Re-Writing the Map of Europe - Our Private Wars“, festivalul a debutat cu dezbaterea „Eastern Promises“, al cărei invitat special a fost Philip Ó Ceallaigh. Moderatorii discuţiilor au fost directorul editorial Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu, şi redactorul-şef al Suplimentului de Cultură, George Onofrei. Ó Ceallaigh a mărturisit că a ajuns în România dintr-un accident. „Am vrut să trăiesc o viaţă simplă şi să scriu. Nu am ştiut ce făceam. Oamenii din străinătate nu sunt conştienţi de ce înseamnă România“, a mai adăugat scriitorul, conform Mediafax.
Bogdan-Alexandru Stănescu, care a conceput şi coordonat evenimentul împreună cu Oana Boca şi Vasile Ernu, a spus că unul dintre obiectivele festivalului este crearea unei platforme de discuţii între scriitorii români şi străini. „Am hotărât să organizăm acest festival deoarece în România nu există festivaluri de literatură. Am avut oportunitatea de a invita scriitori de primă mână şi de a-i uni sub o pălărie comună. Este vorba de scriitori care nu se încadrează în tiparul scriitorului naţional, scriitori care cred că se simt sufocaţi de acest tipar“, a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu. Directorul executiv Polirom, Silviu Lupescu, a spus că festivalul literaturii de la Bucureşti vine la mai puţin de două săptămâni de la Târgul de la Frankfurt. „Această hartă a Europei literare chiar se schimbă. În aproximativ zece ediţii ale Târgului de la Frankfurt la care am participat, anul acesta a fost prima dată când au venit editorii străini la noi“, a spus Lupescu, care a mărturisit că există un interes în ceea ce priveşte scriitorii români, conform Mediafax.