Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalul Mărţişorului, pe o stradă istorică a Iaşului
Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi în colaborare cu Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia „Al. Lăpuşneanu“, Asociaţia „ART-Meşteşugurile Prutului“ şi Primăria Municipiului Iaşi organizează în acest an a VI-a ediţie a Festivalului Mărţişorului.
Evenimentul se derulează între 24 februarie- 1 martie într-un loc cu rezonanţă istorică, pe strada Lăpuşneanu, cu participarea a 35 de meşteri populari renumiţi în confecţio-narea mărţişoarelor tradiţionale. Din cadrul programului fac parte mai multe evenimente, printre care un târg de mărţişoare, un recital de poezie intitulat „Mărţişorul în poezia românească“, concerte, spectacole de muzică şi dansuri populare, ateliere de pedagogie muzeală etc. Pe parcursul acestei manifestări se remarcă prezenţa meşterilor populari şi a elevilor care au participat la Tabăra de creaţie populară „Micii meşteri din Copou“, aceştia urmând să facă demonstraţii practice de confecţionare a mărţişoarelor. Evenimentul se înscrie în seria de acţiuni care vizează cunoaşterea şi respectarea tradiţiilor populare, în special de către tânăra generaţie, conform celor precizate de Lăcrămioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal Naţional „Moldova“.