Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festivalului Internaţional Shakespeare a debutat la Naţionalul bucureştean
Deschiderea oficială a ediţiei a VI-a a Festivalului Internaţional Shakespeare, care cuprinde spectacole prezentate sub genericul „Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii“, a avut loc luni, 28 aprilie.
Festivalul, iniţiat în 1994 la Teatrul Naţional din Craiova funcţionează, începând cu 2006, ca un duplex Bucureşti-Craiova. Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Shakespeare se desfăşoară în perioada 28 aprilie-18 mai, la Bucureşti, şi între 1 şi 9 mai, la Craiova. Luni seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a fost prezentat spectacolul regizorului britanic Declan Donnellan „Troilus şi Cresida“. Regizorului american Robert Wilson i s-a decernat de către Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“, titlul de Doctor Honoris Causa. El va prezenta spectacolul „Femeia mării“ de Ibsen, de la Milano, costumele fiind semnate Giorgio Armani (15 mai). Alte spectacole care vor avea loc la Bucureşti sunt „Macbeth“, în regia lui Pawel Szkotak (Teatrul „Biuro Podrózy“ din Poznan, Polonia), „Marele Inchizitor“ după Dostoievski, cu Teatrul Bouffes du Nord, montat de britanicul Peter Brook. Regizorul lituanian Eimuntas Nekrosius va prezenta o trilogie shakespeariană, cuprinzând trei montări „Hamlet“, „Macbeth“ şi „Othello“, realizate la Vilnius, cu actorii Teatrului „Meno Fortas“, iar Alexandru Tocilescu aduce pe scenă „Eduard al III-lea“. Lev Dodin va prezenta montarea „Regele Lear“, de la Teatrul Mic din Sankt Petersburg. Teatrul românesc va mai fi reprezentat la festival de spectacolul lui Silviu Purcărete, realizat la Naţionalul craiovean, „Măsură pentru măsură“, „Doi tineri din Verona“, în regia lui Felix Alexa, şi spectacolul de operă, „Macbeth“ de Verdi, în regia lui Petrică Ionescu. În paralel, Festivalul Internaţional Shakespeare găzduieşte o sesiune de shakespeareologie, la Librăria „Mihail Sadoveanu“ din Bucureşti, simpozioane, lansări de carte, de casete şi de DVD-uri. În colaborare cu Romfilatelia, va fi editată şi lansată ediţia poştală „Festivalul Internaţional Shakespeare“ - ediţia a VI-a. Directorul artistic al Festivalului, Emil Boroghină, a anunţat că la această ediţie s-a instituit un Premiu Internaţional Shakespeare, acordat de organizatorii Festivalului şi UNITER. Premiul Internaţional Shakespeare va fi acordat o dată la doi ani unei personalităţi din lumea teatrului sau a scrisului, ce a avut contribuţii majore în promovarea şi afirmarea operei shakespeariene, laureatul urmând să fie desemnat de un juriu internaţional, condus de istoricul şi criticul George Banu, profesor al Universităţii Sorbona din Paris. Premiul este finanţat de BCR şi are o valoare de 10.000 de euro. În acest an, premiul îi va fi acordat lui Declan Donnellan, pe scena Teatrului Naţional din Craiova, la 1 mai, după prezentarea spectacolului „Trolius şi Cresida“. Festivalul Internaţional Shakespeare este organizat de Fundaţia „William Shakespeare“ şi Teatrul Naţional din Craiova, manifestările din Bucureşti desfăşurându-se în parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale ArCuB şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova.