Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Film documentar pe înţelesul copiilor la Sibiu
La Sibiu va avea loc primul minifestival de film documentar dedicat copiilor. Sub titlul „Dimineţile lumii“, programul special din cadrul Festivalului de Film documentar ASTRA Film din Sibiu include o serie de filme documentare, dublate în limba română. Proiecţiile filmelor selectate sunt programate în primele patru zile de festival, în perioada 26-29 octombrie 2009, la Casa de Cultură din Sibiu, între orele 8:30 şi 10:00.
ASTRA Film Festival Sibiu 2009 va oferi câtorva mii de elevi sibieni posibilitatea de a participa la o primă ediţie a unui minifestival dedicat lor. Sub titlul „Dimineţile lumii“, programul special din cadrul Festivalului de Film documentar ASTRA Film din Sibiu include o serie de filme documentare, dublate în limba română. Tema acestor documentare, premiate la festivalurile internaţionale, este comună - viaţa cotidiană a micilor elevi din mai multe părţi ale lumii. Minifestivalul, organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi şcolile din Sibiu şi din judeţul Sibiu, va avea şi un concurs de desene. „Dimineţile lumii“ este o provocare, deoarece Festivalul ASTRA Film se va confrunta, pentru prima dată, cu cel mai intransigent public pe care l-a avut vreodată. Obiectivul programului este de a oferi o activitate extraşcolară educaţională menită să deschidă celor mici orizonturile despre copilăria celor de vârsta lor. Programul are şi rolul de a dezvolta interesul copiilor pentru filmul documentar, care li se adresează direct. Proiecţiile filmelor selectate sunt programate în primele patru zile de festival, în perioada 26-29 octombrie 2009, la Casa de Cultură din Sibiu, între orele 8:30 şi 10:00. Selecţia de documentare cuprinde filme pentru copii premiate la festivaluri internaţionale sau producţii de televiziune renumite: filme din Finlanda, India, Mexic, SUA, Cambodgia, Maroc, Japonia şi Senegal, care urmăresc viaţa cotidiană a micilor elevi sau surprind momente importante ale copilăriei. Toate filmele sunt dublate în limba română, special pentru acest program. Prin urmare, elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani vor putea viziona filmele în condiţii optime. „ASTRA Film, de mai bine de zece ani, are proiecte de iniţiere în arta filmului documentar. La ediţia jubiliară, în afară de o săptămână de curs introductiv pentru doctoranzii în ştiinţe sociale din Austria, Ungaria, Grecia, ne-am gândit la un program de proiecţii speciale pentru elevii claselor primare. În program sunt selecţionate unele din cele mai interesante 10 filme despre viaţa copiilor din 10 ţări, din toată lumea. Pe lângă valoarea informativă a filmelor, acest proiect urmăreşte să îndemne copiii să vizioneze filme documentare în sistem de cinematograf. Cu ajutorul învăţătorilor, se va urmări ca elevii să cunoască şi să înţeleagă regulile de buna conduită în sala de cinema. Ei vor avea şansa să vadă filmele în cadrul specific unui festival, să se întâlnească cu autorii filmelor şi să stea de vorbă cu aceştia“, a spus Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival. Pe ecranul celei de-a X-a ediţii ASTRA Film Festival din acest an se vor vedea 65 de producţii din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia, ce concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: Internaţional, Europa, România şi Student.