Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Filme dedicate artei culinare, la Muzeul „Astra“ din Sibiu
Cinemateca Astra Film 2009 va avea o ediţie tematică dedicată artei culinare, care va începe mâine, 8 iulie, cu trei proiecţii. Din programul ediţiei „Iubirea trece prin stomac“ care va începe mâine fac parte scurtmetrajele „Food for Love - Recipe for Reconsiliation/Reţeta împăcării“ de Heddy Honigmann, o producţie Olanda/Franţa din 2004 cu durata de 25 de minute, „Drink to Forget/Bea ca să uiţi“ de Michele Calabresi, producţie Italia 2005 cu durata de 40 de minute, şi „My lovely cook, My treasure, The cooking is the worthâs Treasure/Gospodina când e bună, rostul casei merge strună“ de Zarkovic Dzazen, Croaţia (2003), cu durata de 35 de minute. Miercuri, 15 iulie, va fi difuzat un alt scurtmetraj, „Inventing Cuisine: Michel Bras/ Invenţii gastronomice“ de Paul Lacoste, producţie Franţa 2002 cu durata de 52 de minute, iar pe 22 iulie, va rula documentarul „We feed the world/Noi hrănim lumea“ de Wagenhofer Erwin, producţie Austria 2005. În filmul documentar în unsprezece părţi „Food for Love“, regizoarea Heddy Honigmann cercetează adevărul din zicala „iubirea trece prin stomac“. Stă de vorbă cu unsprezece bărbaţi şi femei în timp ce pregătesc o mâncare specială ce le aduce aminte de o persoană pe care o iubesc. Scurtmetrajul „My lovely cook, My treasure, The cooking is the worthâs Treasure/Gospodina când e bună, rostul casei merge strună“, realizat în stilul comediilor mute din anii â20, reface într-o notă amuzantă imaginea sfârşitului de secol al XIX-lea şi începutul de secol al XX-lea. Filmul „Inventing Cuisine: Michel Bras/Invenţii gastronomice“ prezintă portretele a cinci maeştri bucătari francezi şi invenţiile lor culinare. „We feed the world/Noi hrănim lumea“ este un film despre mâncare şi globalizare, despre pescari şi fermieri, despre circuitul bunurilor şi circuitul financiar - un film foamete în mijlocul belşugului. Filmul pătrunde în teritoriul companiilor care produc mâncare şi caută răspuns la întrebarea: ce legătură avem cu foametea mondială. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi a Casei de Cultură Sibiu, având ca partener Muzeul Ţăranului Român.