Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Filme documentare din patru continente, în festivalul de la Sibiu
Regizorii români Cristi Puiu şi Dan Alexe fac parte din juriile ediţiei din 2009 a Festivalului de Film Astra, care se desfăşoară la Sibiu, în perioada 26 octombrie-1 noiembrie. În cadrul festivalului, vor fi proiectate 117 filme, selectate din peste 1.000 de filme, din toate colţurile lumii. În total, 65 de producţii din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: „Internaţional“, „Europa“, „România“ şi „Student“.
Cristi Puiu face parte, alături de directorul Festivalului internaţional de film documentar DOCUMENTA Madrid, Antonio Delgado Liz, regizorul Leonard Retel Helmrich, antropologul Michael Sinclair Stewart şi jurnalistul Cristian Tabără, din juriul secţiunilor competiţionale dedicate producţiilor internaţionale şi studenţeşti. La secţiunile Europa şi România ale festivalului, din juriu fac parte regizorul şi jurnalistul român Dan Alexa, decanul Universităţii de Teatru şi Film „I. L. Caragiale“ din Bucureşti, Sorin Botoşăneanu, antropologul şi regizorul Corinne Cauvin-Verner, regizorul Thierry Garrel şi antropologul, documentaristul şi directorul Oxford Academy of Documentary Film Michael Yorke. Potrivit organizatorilor, anul acesta, în cadrul festivalului, vor fi proiectate 117 filme. Pentru selecţie s-au înscris peste 1.000 de filme, din toate colţurile lumii. În total 65 de producţii din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: „Internaţional“, „Europa“, „România“ şi „Student“. Ediţia a zecea a festivalului pune alături, în competiţie, veterani ai filmului documentar, printre care David MacDougall (Australia) - omagiat la Festivalul Astra în 2000, dar şi regizori aflaţi la început de drum, producători TV, antropologi şi sociologi din toată lumea. Cele două jurii internaţionale reunesc zece personalităţi ale lumii documentarului şi cinematografiei din Europa şi România. La secţiunea „România“, filmele lui Alexandru Solomon („Apocalipsa după şoferi“), Alexandra Gulea („Azi eram frumoasă jună“), Tudor şi Oana Giurgiu („Sunt norocos?“) intră în concurs cu documentarul „Luni“ de Marian Crişan, câştigătorul Palme dâOr pentru scurtmetraj în 2008, cu filmele de debut ale Adinei Popescu şi Iulian Ghervas („Copiii uraniului“), Vlad Naumescu şi Klara Trencsényi („Drumul Păsărilor“) şi cu „Dacia, dragostea mea!“ de Julio Soto şi Ştefan Constantinescu. „Podul de Flori“ de Thomas Ciulei va fi prezentat în cadrul competiţiei „Europa“, iar documentarele „Constantin şi Elena“ de Andrei Dăscălescu, „Nunţi, muzici şi casete video“ de Tudor Giurgiu, „Australia“ de Claudiu Mitcu, „Carmen Meets Borat“ de Mercedes Stalenhoef (Olanda) şi „Ultima misiune“ de Adelin Petrişor vor fi proiectate în secţiunea „Made in Romania“. Se anunţă o competiţie foarte strânsă la categoria filmelor studenţeşti, între academiile de film din Europa. Festivalul Astra mai include şi secţiuni speciale, precum una dedicată Turciei, un portret Leonard Helmrich, dar şi „Panorama“ - în care este inclus filmul „Testimonial“ de Răzvan Georgescu, „Children of the World“ şi programul special cu documentare pe teme ce privesc societatea civilă, realizate de români cu sprijinul Fundaţiei Soros, conform Mediafax.