Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Filme franţuzeşti şi româneşti la Festivalul filmului francez de la Bucureşti
Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului filmului francez a adus Bucureşti peste 50 de filme franţuzeşti, marea majoritate în premieră românească, dar şi invitaţi de prestigiu, printre care Laurent Cantet, regizorul filmului „Entre les murs“, care a fost distins anul acesta cu Palme dâOr la Festivalul de la Cannes. Festivalul are loc în perioada 5-11 decembrie. „Vrem ca festivalul să fie o adevărată oglindă a bogăţiei filmului francez contemporan. Programul cuprinde foarte multe genuri de filme, iar tematicile sunt cele tradiţionale, dar avem şi o mare parte dedicată tradiţionalului. Festivalul aduce o diversitate a actorilor, a regizorilor“, a precizat Didier Montagné, directorul adjunct al Institutului Francez din Bucureşti, într-o conferinţă de presă dedicată festivalului, conform Agerpres. Desfăşurându-se în patru săli din Bucureşti - Cinema Pro, Sala Elvira Popescu (Institutul Francez), Cinema Europa şi Cinema Studio -, ediţia 2008 a festivalului va cuprinde secţiunile: Avant Premieres, Quinzaine des Realisateurs, Retrospective Laurent Cantet, Formidable!, Gros Plan sur Mathieu Amalric, Carte blanche a... Cristi Puiu, La nuit du suspense şi Gros Plan sur Sandrine Bonnaire. „Festivalul permite publicului din Bucureşti să descopere cinematograful francez recent. Vedem acest festival în perspectiva circulaţiei filmelor franţuzeşti în întreaga Europă. De altfel, Centrul Naţional de Cinematografie din România şi cel din Franţa lucrează acum pentru a coproduce un eveniment“, a declarat Henri Lebreton, directorul Institutului Francez.
În secţiunea menită să sărbătorească 40 de ani de la înfiinţarea secţiunii Quinzaine des Realisateurs, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, i se aduce un omagiu, astăzi, 6 decembrie, şi regizorului român Lucian Pintilie, printre primii participanţi ai acestei secţiuni la Cannes. Aniversarea va fi marcată prin proiectarea a 12 filme care fac parte din istoria secţiunii Quinzaine des Realisateurs, la care se adaugă filme din ultimii doi-trei ani, atât filme franţuzeşti, cât şi din restul Europei. La Sala Elvira Popescu va fi proiectat „40 X 15“, un documentar de Olivier Jahan, care povesteşte istoria Quinzaine des Realisateurs. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere pe tema „Viitorul filmului de autor în Europa şi în lume“, moderată de Olivier Pere, delegatul Quinzaine des Realisateurs. Regizorul Cristi Puiu va primi mână liberă de la festival, el alegând să fie proiectate două lungmetraje franceze care l-au inspirat, precum şi un film al său, „Moartea domnului Lăzărescu“.