Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Filme în aer liber la TIFF 2010
Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc, în perioada 28 mai-6 iunie, la Cluj-Napoca, aducând un număr impresionant de filme, invitaţi speciali, dar şi cel mai spectaculos cinematograf Open Air, chiar în centrul oraşului transilvănean. TIFF 2010 readuce în atenţia publicului cinefil nume importante ale cinematografiei internaţionale care au marcat istoria festivalului de-a lungul celor opt ediţii.
Câştigător al Trofeului Transilvania în 2003 cu filmul „Noi Albinosul“/„Noi Albinoi“, regizorul Dagur Kari revine la TIFF cu cel mai recent proiect al său, „The Good Heart“ (Danemarca-Islanda-SUA-Franţa-Germania, 2009). Pablo Stoll va fi prezent în acest an la Cluj cu „Hiroshima“, o coproducţie Uruguay-Columbia-Argentina-Spania, premiată cu Menţiune Specială pentru Cel mai bun film iberico-american la Festivalul Mar del Plata 2009. Lista filmelor hit prezente în acest an la cea de-a noua ediţie TIFF include filme premiate la festivalurile internaţionale, precum „Brotherhood“, o producţie daneză semnată de Nicolo Donato, câştigătoare a premiului pentru Cel mai bun film şi al Golden Award în cadrul Festivalului de Film de la Roma, distinsă, de asemenea, şi cu Premiul Juriului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn în 2009. Anul acesta, Israel şi Chile vor fi prezente în secţiunea Focus cu cele mai bune producţii din cinematografia lor recentă. Două dintre acestea sunt „Lebanon“, o coproducţie Germania-Israel-Franţa-Liban, în regia lui Samuel Maoz, câştigătoare a Leului de Aur la Veneţia în 2009, şi „Navidad“ (Chile-Franţa, 2009), un film în regia lui Sebastian Lelio, câştigător al Trofeului Transilvania pentru filmul „La Sagrada Familia“ în 2007 şi membru al juriului TIFF în 2008. TIFF 2010 va include şi o retrospectivă specială dedicată prestigioasei universităţi de film şi televiziune Sam Spiegel din Ierusalim, care celebrează 20 de ani de activitate. Cel mai mare cinematograf în aer liber Anul acesta, Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va găzdui cel mai mare şi mai spectaculos cinematograf Open Air din cadrul TIFF. Spectatorii se vor putea delecta cu proiecţii de film sub clar de lună în centrul oraşului. În paralel, TIFF va continua seria proiecţiilor de la deja cunoscutul cinematograf în aer liber, Echinox, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Pentru cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone, organizatorii întrevăd un număr impresionant de filme, evenimente, seminarii şi workshop-uri. În cadrul Zilelor Filmului Românesc, ce vor avea loc în perioada 3-5 iunie, va fi organizată şi o dezbatere despre fondurile regionale existente în Europa, ca un punct de plecare pentru crearea primului fond regional de finanţare de film din România, Transilvania Film Fund, conceput pe baza unor modele deja cunoscute, precum Balkan Film Fund, City of Belgrade Film Fund, Viena Film Fund, Flanders Audiovisual Fund şi altele. O tradiţie a TIFF-ului este includerea în programul său a unor proiecţii de film mut acompaniate de concerte live. Festivalul Internaţional de Film Transilvania este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.