Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Filmele româneşti au fost primite cu interes la Cannes
Filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur“, produs de Cristian Mungiu, a fost primit cu căldură de publicul de pe Croazetă, marţi, la prima lui proiecţie, pelicula fiind inclusă în secţiunea „Un Certain Regard“ a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai). Despre filmul lui Corneliu Porumboiu, „Poliţist, adjectiv“, presa crede că este o capodoperă.
Marţi, la prânz, a avut loc la Cannes prima proiecţie a filmului-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur“, scris de Cristian Mungiu şi produs de Oleg Mutu şi Cristian Mungiu. Filmul este regizat de Ioana Uricariu, Hanno Hoefer, Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu şi Cristian Mungiu. În Sala „Debussy“, unde a avut loc proiecţia, chiar dacă mai rămăseseră, răzleţe, câteva scaune goale, publicul a reacţionat foarte bine la glumele de pe ecran, râzând la poante şi aplaudând după fiecare capitol, odată terminat, conform Mediafax. „Asistăm de câţiva ani la o înflorire a cinematografului din România“, a spus Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes. Thierry Fremaux i-a invitat apoi pe scenă pe regizorii Cristian Mungiu, Hanno Hoefer, Ioana Uricariu, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu, pe inginerul de sunet Cristinel Şirli şi pe actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Liliana Mocanu şi Radu Iacoban. „Acum doi ani, Festivalul de la Cannes a fost aşa drăguţ cu mine încât, în acest an, am mai adus nişte prieteni“, a spus Cristian Mungiu. „Amintiri din Epoca de Aur“ nu este prezentat pe Croazetă în versiunea completă. Pentru a nu da peste cap programul cu un film mult prea lung, Cristian Mungiu a scos unul dintre cele două scurtmetraje regizate de el. Au fost aşadar proiectate „Legenda vizitei oficiale“, „Legenda fotografiei de pe prima pagina“, „Legenda şoferului de găini“, „Legenda poliţistului lacom“ şi „Legenda vânzătorilor de aer“ - filme de circa 30 de minute, care se ocupă, într-o manieră tragicomică, dar mai mult comică, de poveşti extraordinare întâmplate unor oameni obişnuiţi în perioada comunistă. Cristian Mungiu a câştigat, în 2007, la Cannes, premiul „Palme dâOr“ pentru filmul său „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“. Porumboiu a adus la Cannes o capodoperă După ce filmul său „A fost sau n-a fost?“ a câştigat premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul de la Cannes, în 2006, şi al doilea lungmetraj al regizorului român Corneliu Porumboiu - „Poliţist, adjectiv“ - a fost selecţionat pentru Cannes, în secţiunea „Un Certain Regard“. Departe de a fi genul de artist care are un singur mare succes, Porumboiu confirmă promisiunea legată atât de noua cinematografie românească, cât şi de propriul său statut de autor de rang mondial. Dacă unii dintre specialişti au criticat dur câteva dintre titlurile intrate în competiţie la Cannes, „Poliţist, adjectiv“ a intrat în rândul favoritelor, scrie site-ul de specialitate indiewire.com, conform Agerpres. Este „probabil cel mai bun film, care dă pronosticurile peste cap, deşi a fost prezentat în afara competiţiei“, a spus criticul britanic de film Nigel Andrews, în „Financial Times“.