Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Filmul premiat la Berlinale, dedicat publicului românesc
Regizorul Florin Şerban, al cărui film de debut „Eu când vreau să fluier, fluier“ a câştigat două premii importante la Berlinale în acest an („Ursul de argint“ şi „Alfred Bauer“ pentru noi perspective în cinematografie), a spus că, atunci când a realizat lungmetrajul, a pornit cu gândul la publicul român. „În momentul ăsta, România are cea mai interesantă cinematografie din Europa. Şi eu nu pot decât să fiu mândru că fac parte din România în momentul ăsta“, crede regizorul debutant. Din 26 martie, filmul va rula în cinematografele româneşti.
„Publicul românesc are nevoie de filme puternice, încărcate de emoţie, care nu neapărat să semene cu filmele americane, dar care să te ţină pe scaun timp de o oră şi ceva“, a declarat regizorul, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat o mare parte din echipa filmului. Deşi recunoaşte că a fost frumos să fie pe covorul roşu la Berlinale, regizorul spune că piatra de încercare pentru filmul său o reprezintă publicul din România. „Ce a adus filmul nostru în faţă a fost forţa şi faptul că e încărcat de emoţie. De la noi nu a ieşit nimeni din sală, iar, către final, în momentele de linişte, dacă aruncai un ac în sală, se auzea. Eu cred că în momentul ăsta România are cea mai interesantă cinematografie din Europa“, a spus Florin Şerban despre experienţa proiecţiei de la Berlin, adăugând că este mândru că e român. Produs de Strada Film, filmul de debut al lui Florin Şerban a costat aproximativ 900.000 de euro, din care în jur de 250.000 de euro au fost primite de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Filmul premiat la Berlin va fi difuzat în penitenciare Premiera în România a peliculei premiate la Berlin va avea loc pe 25 martie, iar în cinematografele din ţară va fi difuzat începând cu 26 martie. Dat fiind faptul că în film, alături de debutanţii Ada Condeescu şi George Piştereanu, interpreţii rolurilor principale, şi de actorii deja consacraţi Clara Vodă şi Mihai Constantin, joacă şi 14 deţinuţi şi 3 foşti deţinuţi, regizorul a decis să prezinte filmul şi în penitenciare. „Vreau să ducem filmul în penitenciare, pentru că vrem să le arătăm celor care sunt acolo că pot să facă lucruri la care nu s-au gândit niciodată, pentru că nu cred că vreunul dintre ei s-a gândit că o să joace pe marile ecrane“, a spus Florin Şerban. Lungmetrajul „Eu când vreau să fluier, fluier“ redă povestea lui Silviu, un tânăr care mai are doar 5 zile până la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar 5 zile devin o eternitate atunci când mama lui se întoarce să-i ia fratele mai mic cu ea, fratele pe care el l-a crescut ca pe un fiu. Totodată, Silviu se îndrăgosteşte de o studentă la Sociologie, venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu decide să evadeze. Un film pentru publicul de cinema Producătorii filmului, Cătălin şi Daniel Mitulescu (Strada Film), au declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că premiera oficială a filmului va avea loc pe 25 martie. „Nu ştiu dacă e un alt tip de cinema, este cinemaul pe care noi îl iubim şi am păstrat dragostea asta de spectatori. Prin filmul acesta ne propunem să avem succes în România şi asta înseamnă public. La asta ţinem cel mai mult“, a spus Cătălin Mitulescu. Regizorul Florin Şerban crede că, „în momentul ăsta, România are cea mai interesantă cinematografie din Europa. Şi eu nu pot decât să fiu mândru că fac parte din România în momentul ăsta“, conform Agerpres.