Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Flori de toamnă“ la Grădina Botanică din Iaşi
Ediţia din acest an a expoziţiei „Flori de toamnă“, poate fi vizitată, timp de trei săptămâni, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi. Directorul Grădinii Botanice, Cătălin Tănase, a spus că până pe 16 noiembrie vor fi expuse 60 de soiuri de crizanteme, 50 de soiuri de tufănele, şapte de varză decorativă, cinci de ardei decorativi şi zece soiuri de dovleci şi lagenari (bostani) decorativi, în cadrul expoziţiei care are ca tematică, în acest an, „Cornul abundenţei“.
„Diversitatea culorilor toamnei este valorificată prin sugerarea unor stări afective: relaxare şi reverie în combinarea culorilor complementare sau raţionalizare, în combinarea culorilor contrastante“, afirmă Tănase. Anul acesta a fost amenajată şi o zonă pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere în cadrul expoziţiei. Cele mai multe plante vor fi expuse în aer liber, întrucât sera se află într-un proces de reamenajare, conform Mediafax. Expoziţia Florilor de toamnă include şi o parte din colecţia de bonzai deţinută de Grădina Botanică din Iaşi. „Grădina Botanică deţine cea mai mare colecţie de acest gen din ţară, colecţie ce include 708 exemplare, dintre care 200 de bonzai au peste 15 ani. Cel mai bătrân exemplar a împlinit 45 de ani“, a declarat biologul Violeta Floria. Expoziţia include în premieră şi o secţiune dedicată persoanelor cu dizabilităţi de vedere, aici fiind prezentate 40 de soiuri de dumitriţe etichetate şi în alfabetul Braille. „Aceste persoane pot atinge florile, le pot mirosi, în acest mod putând recunoaşte florile prezentate. Această subsecţie a fost creată acum zece ani, dar este pentru prima oară când am expus special florile pentru persoanele cu probleme de vedere“, a afirmat Camelia Ifrim, şef al Secţiei Ornamental din cadrul Grădinii Botanice din Iaşi.