Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Fotografii din comunitatea bucovinenilor din Brazilia
Peste 130 de lucrări fotografice ale artistului sucevean Radu Bercea, fost deţinut politic, cu imagini, portrete sau peisaje din statul brazilian Parana, unde în urmă cu peste o sută de ani au emigrat familii din Bucovina, sunt incluse într-o expoziţie ce va fi vernisată în 1 mai la Vatra Dornei, conform Mediafax.
Artistul plastic sucevean a spus că a realizat fotografiile în timpul unei vizite efectuate în 2008 când, la invitaţia comunităţii bucovinene din Rio Negro, a fost în Brazilia, unde a vernisat două expoziţii de acuarelă şi grafică satirică la Biblioteca Publică a statului Parana din Curitibe, din care cea de grafică satirică intitulată „Omul şi cartea“, ce cuprinde 40 de lucrări, a fost donată bibliotecii respective. Radu Bercea, care este cetăţean de onoare al oraşului Rio Negro, a mai spus că a proiectat o poartă ţărănească bucovineană, o troiţă care este situată în Piaţa Bucovina din Rio Negro, în acest oraş fiind amenajată şi o casă bucovineană în fosta clădire a şcolii germane. El a mai arătat că pe parcursul vizitei sale în regiunea unde locuiesc urmaşi ai emigranţilor bucovineni a realizat peste 3.500 de fotografii din care, pentru această expoziţie, a ales 136 ce imortalizează peisaje, expresii ale chipurilor, flori, păsări sau obiecte care l-au impresionat în mod deosebit cu ocazia călătoriei sale din februarie 2008 în Brazilia, la invitaţia profesorului Ayerton Goncalves Celestino, consilier al Centrului Cultural din Rio Negro şi autor al cărţii „Bucovinenii din Brazilia“. Radu Bercea s-a născut în 25 august 1939 în Cuciuru Mare, Cernăuţi, a urmat studiile la Şcoala de Arte Plastice şi Decorative „Octav Bancilă“ din Iaşi, iar în timpul regimului comunist a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-vest în perioada 1959-1964.