Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Fotografii din timpul comunismului, pe internet
Fonoteca, ce conţine aproximativ 10.000 de fotografii, poate fi accesată de pe site-urile Arhivelor Naţionale şi Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Arhivele Naţionale ale României (ANR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) au lansat ieri „Fonoteca online a comunismului românesc“, cea mai mare bază de date online cu fotografii din timpul comunismului în România, acoperind perioada 1945-1989.
Reprezentanţii Arhivelor Naţionale au furnizat fotografiile din depozitul propriu, iar IICCR le-a prelucrat pe cele relevante şi a finanţat realizarea motorului de căutare şi a bazei de date. Fotografiile sunt, majoritatea, din fondul Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi din cel al fostului Institut de Istorie a PCR şi reprezintă evenimente precum „intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele din străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale din ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, liderii PCR în diferite ipostaze, nomenclatura de partid, lucrări ale dictatorilor, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice“, mai precizează sursa citată.