Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Fuziune la Târgu Mureş
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a devenit Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST) în urma finalizării procedurilor juridice de comasare cu Universitatea „Petru Maior” (UPM), potrivit Hotărârii de Guvern nr. 735/2018.
„În actuala sa structură, UMFST are 10.726 de studenţi (în programele de studii de licenţă, master, doctorat, rezidenţiat şi alte forme de pregătire), 35 de programe de studii de licenţă, 33 de programe de masterat şi 7 domenii de doctorat. Personalul UMFST numără în prezent 1.233 de angajaţi din care 739 de cadre didactice şi 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar şi nedidactic”, a anunţat, luni, rectorul noii universităţi, profesor doctor Leonard Azamfirei.
Ca urmare a reacţiilor exprimate de reprezentanţii UDMR, rectorul UMFST a precizat că noua universitate îşi menţine integral atât statutul de UMF tradiţional, precum şi cel de universitate multiculturală.
„UMFST îşi menţine integral atât statutul de UMF tradiţional, alături de celelalte cinci UMF-uri din ţară, precum şi cel de universitate multiculturală, aşa cum a fost definit el în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Prin urmare, nu există nici un motiv de îngrijorare, nici pentru diminuarea rolului UMFST în învăţământul medical din România şi nici pentru funcţionarea în bune condiţii a învăţământului în limba maghiară”, a arătat dr. Azamfirei.
Potrivit rectorului, principalele preocupări ale conducerii UMFST în perioada imediat următoare sunt legate de demararea în bune condiţii a noului an universitar, rezolvarea problemelor administrative stringente pentru a menţine funcţionalitatea noii structuri academice.
„De asemenea, că nu sunt argumente financiare care să inducă temeri legate de o eventuală diminuare a drepturilor salariale, nici pentru salariaţii care au aparţinut UMF şi nici pentru cei care provin de la UPM”, a mai precizat rectorul.