Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Grădiniţe deschise în vacanţa de vară
În vacanţa de vară, mai multe grădiniţe de stat vor fi deschise şi vor organiza activităţi educative şi creative pentru preşcolari, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Totodată, preşcolarii şi şcolarii pot participa la atelierele de creaţie derulate de muzee, între care Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Satului „D. Gusti”.
În perioada vacanţei de vară, mai multe grădiniţe de stat organizează şi desfăşoară activităţi educative şi distractive, venind astfel în întâmpinarea părinţilor care încă nu au concediu de odihnă sau bunici care să-i ajute la creşterea copiilor. Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, în sectorul 1 al Capitalei, în perioada 22 iunie - 17 iulie sunt deschise Grădiniţa nr. 251 şi grădiniţa de la Școala gimnazială nr. 6.
Grădiniţa MAPN funcţionează în perioada 22 iunie - 10 iulie, Grădiniţa nr. 50 desfăşoară activități educative cu copiii în perioada 22 iunie - 31 iulie, iar Grădiniţa nr. 206, în perioada 29 iunie - 31 august. Tot în sectorul 1 va funcţiona pe perioada vacanţei de vară şi Grădiniţa nr. 46, însă în perioada 1 iulie - 31 august.
În sectorul 2 vor fi deschise toată luna iulie Grădiniţa nr. 138 şi Grădiniţa „Clopoţel”, iar pe raza sectorului 3 va fi deschisă în perioada 1 iulie - 28 august Grădiniţa nr. 70 din cadrul Liceului Teoretic „Nichita Stănescu”.
Grădiniţele nr. 228 şi nr. 243 din sectorul 4 al Capitalei vor avea program de vară, copiii înscrişi fiind aşteptaţi cu activităţi relaxante şi distractive, potrivit unui comunicat al autorităţii locale. Astfel, până pe 31 iulie va funcţiona Grădiniţa nr. 228 îPiticot" de pe strada Spiniş, iar în intervalul 1 - 31 august Grădiniţa nr. 243 îÎnşirâte mărgărite" de pe strada Almaşu Mare nr. 1. Pentru copii vor fi organizate ateliere de pictură, cursuri de muzică, dans, excursii, jocuri şi activităţi educaţionale.
Totodată, în urma solicitărilor părinţilor, a fost prelungit cu o săptămână programul de funcţionare a mai multor unităţi preşcolare din sector la grădiniţele nr. 4, 62, 149, 225, 96, 194, îPanseluţa", îStrop de Rouă", îPiticot", îAlbă ca Zăpada şi Piticii", îCiupercuţa" şi grădiniţele din cadrul şcolilor generale nr. 96, 194, respectiv „Avram Iancu”, Grădiniţa îPisicile Aristocrate" funcţionează până pe 17 iulie. Săptămâna aceasta vor fi deschise Grădiniţa nr. 129, „Dumbrava Minunată” şi „101 Dalmaţieni”, iar până pe 3 iulie va funcţiona grădiniţa din cadrul Şcolii Gimnaziale „George Bacovia”.
În sectorul 5, copiii sunt aşteptaţi până în data de 10 iulie la Grădiniţa nr. 73 şi la Grădiniţa „Căsuţa fermecată”, iar Grădiniţa nr. 269 este deschisă până în data de 17 iulie. În ultimele două săptămâni din luna august va funcţiona Grădiniţa nr. 268. În sectorul 6, până în data de 10 iulie sunt deschise Grădiniţa nr. 246 şi Grădiniţa MAPN nr. 1, iar Grădiniţa nr. 274 va fi deschisă toată luna iulie.
Ateliere de vară şi la instituţiile de cultură
Muzeele din Bucureşti au anunţat că în vacanţa de vară a copiilor vor organiza ateliere de creaţie pentru copii. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român vor fi organizate îfocurile creativităţii” în perioada 1 - 31 iulie, îîntr-o atmosferă prietenos-răcoroasă cu ateliere de tot felul”. De la 10:30 până la 13:30, de luni până sâmbătă, se desfăşoară ateliere de „Povești inventate și jucate”, „Desen în sălile muzeului”, „Pictură cu flori şi mirodenii”, „Colaj textil”, „muzică”, „pictură cu flori și mirodenii”, „hârtie manuală”, „Croit, țesut, cusut”, „Pictură pe sticlă”, „Poveşti cu urechi” sau „Atelier de tipărit”.
De asemenea, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” îi aşteaptă pe copii să se înscrie la Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă”, ediţia a XXIII-a, desfăşurată în perioada 6 iulie - 14 august 2015. „Proiectul oferă copiilor şi tinerilor şansa să petreacă o vacanţă de neuitat în cadrul atelierelor de creaţie meşteşugăreşti, atelierelor de pictură-desen, teatru de păpuşi, teatru, foto, precum şi activităţi de divertisment şi socializare”, se arată în comunicatul instituţiei de cultură. Atelierele vor fi organizate de luni până vineri, timp de șase săptămâni, în module de câte o săptămână, în intervalul orar 10:00-14:00, în ambianţa gospodăriilor din Muzeul Satului. (Oana Nistor)