Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Haiduc: „Este grav faptul că un număr foarte mare de dascăli sunt necalificaţi pentru disciplinele pe care le predau“
Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, este de părere că manualele şi programele din învăţământul preuniversitar ar trebui puţin „aerisite“, pentru că sunt greoaie, încărcate cu multe cunoştinţe inutile. Haiduc consideră că, în prezent, studenţii sunt „bombardaţi“ cu un volum prea mare de cunoştinţe, de multe ori fără legătură cu practica şi cu experienţa. În opinia sa, prin masificarea învăţământului şi la nivelul universitar, a scăzut calitatea predării. „Este grav faptul că un număr foarte mare de dascăli sunt suplinitori, necalificaţi pentru disciplinele pe care le predau“, a spus preşedintele Academiei Române, conform Agerpres.
Ionel Haiduc susţine că ar fi necesară o finanţare mai bună a şcolilor în vederea creării de laboratoare. „Învăţământul superior trebuie să aibă, din acest punct de vedere, modelul american - să fie democratic la bază şi deschis unui număr mare de aspiranţi, dar elitist la vârf, să cultive elitele, iar pe de altă parte să stratifice şi să sistematizeze nevoile şi să fie clar cine se pregăteşte pentru cercetare, cine se pregăteşte pentru învăţământ etc.“, a apreciat preşedintele Academiei Române. El a opinat că disciplinele ştiinţifice nu trebuie scoase din şcoală şi că predarea sub denumirea „ştiinţă“ sau „ştiinţe“ este greşită, deoarece „ştiinţă“ în general nu se poate preda. Profesori din învăţământul universitar şi preuniversitar şi-au prezentat miercuri, la o audiere publică, opiniile referitoare la tema „Formarea de competenţe - o necesitate pentru societatea secolului XXI?“. Audierea publică a implicat o comisie formată din trei experţi, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, preşedintele Societăţii Române de Fizică, Nicolae Zamfir, şi preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan. Comisia va analiza opiniile, va efectua un raport-sinteză şi va prezenta public rezultatul părerilor colectate, completat cu concluzii şi recomandări, conform Agerpres.