Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Herta Müller a primit Nobelul la ceremonia de la Stockholm
Scriitoarea germană de origine română Herta Müller a primit joi Premiul Nobel pentru Literatură în cadrul unei ceremonii la Stockholm. Scriitoarea a intrat în posesia unei diplome, a unei medalii şi a cecului în valoare de 1 milion de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro), rezervate laureaţilor.
Academia suedeză, care atribuie Premiul pentru Literatură în fiecare an, începând cu 1901, a anunţat numele laureatei din acest an la 8 octombrie, motivându-şi alegerea prin faptul că „Müller descrie peisajul dezrădăcinării cu concentrarea poeziei şi francheţea prozei“. Scriitoarea s-a numărat începând din 1999 printre favoriţii la obţinerea premiului, iar anul acesta era unul dintre numele vehiculate cel mai des ca posibil laureat. Herta Müller s-a născut la 17 august 1953, la Niţchidorf, în Banat şi a urmat Filologia la Timişoara, unde a şi debutat ca prozatoare cu volumul „Niederungen“ - „Şesuri“. Cartea a fost publicată şi în Republica Federală Germania, în varianta necenzurată, ca urmare, în România i s-a interzis să mai publice. Pentru că a refuzat să colaboreze cu Securitatea, a fost dată afară de la serviciu, apoi a fost trimisă la o întreprindere unde a lucrat ca traducătoare. În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania. Temele din poezia şi proza autoarei sunt despărţirea, emigrarea, părăsirea unui loc fără a ajunge la vreo destinaţie. Lucrările eseistice ilustrează trecutul României, trecutul personal al autoarei.