Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
În Bihor va funcţiona prima şcoală de sudură în sistem dual
Prima şcoală profesională în sistem de învăţământ dual care va pregăti specialişti în sudură la standarde de calificare recunoscute internaţional se va înfiinţa, cu sprijin german, în judeţul Bihor, în localitatea Cadea, aparţinând de oraşul Săcueni.
Proiectul-pilot de înfiinţare a primei şcoli profesionale în sistem de învăţământ dual din judeţul Bihor şi prima din ţară în specializarea sudură va fi implementat de Consiliul Judeţean Bihor cu sprijinul a trei companii româneşti localizate în Oradea (Selina, Gavella, Autobara), precum şi a companiei germane Lucas-Nulle, din Düsseldorf. Alte trei noi firme străine, din parcul industrial I, şi-au manifestat intenţia de a adera la acest proiect.
„Felicit judeţul Bihor pentru înfiinţarea primului proiect-pilot pe simulare de sudură din întreaga Românie. Va fi, practic, un centru de excelenţă în sudură. Nu este doar un centru de formare a viitorilor constructori, noi l-am numit un institut care aduce standarde de calificare recunoscute şi internaţional, nu doar în România. A suda este o artă. Această artă poate să fie însuşită cu talent sau cu mai puţin talent. Acest centru pe care îl formăm va aduce concepte didactice pe care le considerăm foarte eficiente, cu un input minim, dar cu o eficienţă maximă. Aici vom crea condiţii prin mijloace multimedia care să facă această meserie mult mai atractivă, în condiţiile în care există o cerere imensă”, a declarat, în conferinţă de presă, Andreas Hart, preşedintele grupului de firme Lucas-Nulle.
Infrastructura necesară pentru prima şcoală profesională de tip dual din judeţ va fi asigurată în clădirea Şcolii profesionale din localitatea Cadea, un campus reabilitat cu 5 milioane de euro, ce deţine ateliere, cămin, spaţii de lucru, bază sportivă etc. Proiectul ar urma să fie demarat în anul şcolar 2018-2019, prin colaborare cu Inspectoratul Şcolar.