Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Încep înscrierile în învăţământul primar
Înscrierile în învăţământul primar vor debuta la mijlocul lunii februarie, părinţii având posibilitatea completării online a cererilor sau a depunerii lor la unităţile de învăţământ. Şcolile vor afişa luni, 9 februarie, atât numărul de locuri la clasa pregătitoare, cât şi criteriile de departajare.
Părinţii ai căror copii vor intra de anul şcolar viitor în sistemul de învăţământ primar vor putea afla luni, 9 februarie, numărul de clase pregătitoare alocate în cadrul unităţilor de învăţământ. Locurile disponibile vor fi afişate, potrivit Calendarului şi Metodologiei de înscriere aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, atât la afişierele şcolilor, cât şi pe site-urile unităţilor de învăţământ şi a inspectoratelor şcolare judeţene. În aceeaşi zi vor putea fi consultate şi criteriile de departajare şi documentele necesare. “Între 11 şi 20 februarie, la nivelul fiecărei şcoli va fi organizată o <<Zi a porţilor deschise>>, zi în care părinţii, copiii, precum şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate”, se arată într-un document publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Completarea solicitărilor de către părinţi se va face online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor în perioada 16 februarie-6 martie. În data de 9 martie va avea loc repartizarea copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la şcolile de circumscripţie. Urmează ca în 10 martie să fie primite cererile părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, admiterea acestor dosare urmând să se facă pe locurile rămase libere, ţinând cont de criteriile de departajere generale şi specifice.
A doua etapă de înscriere se va desfăşura între 17 şi 27 martie, iar pe 3 aprilie vor fi afişate listele finale. “Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv pot să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie –31 decembrie 2015 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2015-2016 îşi vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare”, mai precizează metodologia de înscriere aprobată prin ordin al ministrului educaţiei.
Înscrierea copiilor de 7 ani în clasa I care nu au fost cuprinşi în sistem în anul şcolar 2014 – 2015 se va face, potrivit documentului MECS, între 16 februarie şi 6 martie.
Anul trecut, la multe şcoli din ţară au apărut probleme din cauza faptului că părinţii, pentru a-şi înscrie copiii la unităţi de prestigiu, au recurs la mutarea domiciliului în aria de circumscripţie a şcolii vizate prin aplicarea unei vize de flotant. Drept urmare, au fost cazuri când copii cu domiciliu permanent în circumscripţia unor şcoli au rămas fără loc, directorii fiind nevoiţi să suplimenteze numărul de clase. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, la nivelul judeţului Iaşi, de exemplu, s-a luat decizia ca la înscrieri să aibă prioritate elevii ai căror părinţi au domiciliul stabil în circumscripţia şcolii, apoi, în funcţie de locurile rămase, vor putea fi înscrişi copiii ai căror părinţi au viză de flotant. “Noi cerem să nu se mai poată face înscrieri pe baza vizei de flotant, însă până se va lua o decizie la nivel de minister anunţăm că la noi în judeţ vor avea prioritate elevii cu domiciliu stabil, şi e posibil ca pentru copiii cu viză în unele şcoli să nu mai fie locuri disponibile. Trebuie să respectăm circumscripţia, dar să nu suprasolicităm unele şcoli”, declara în urmă cu două săptămâni inspectorul general al IŞJ Iaşi, prof. dr. Camelia Gavrilă. (Oana Nistor)