Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Instrumente muzicale tradiţionale româneşti, la Roma
O expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale româneşti aparţinând profesorului timişorean Ovidiu Papană a fost inaugurată, ieri-seară, în Sala de expoziţii a Accademia di Romania din Roma, conform Agerpres.
Profesor universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara şi proprietarul celei mai bogate colecţii particulare de instrumente muzicale tradiţionale din România, Ovidiu Papană va aduce la Roma şi va cânta la instrumentele muzicale tradiţionale româneşti dintre cele mai neaşteptate, împărtăşind publicului atât cunoştinţele sale, cât şi iubirea sa faţă de tezaurul folclorului muzical românesc. În expoziţie vor fi, astfel, prezente aproape o sută de instrumente tradiţionale (caval, fluiere gemănate, drâmbă, cimpoi, ocarina, şuierătoare, buhai şi altele). De asemenea, va fi susţinută o prelegere şi vor fi prezentate o serie de studii de specialitate. Potrivit organizatorilor, pe lângă ineditul multora dintre aceste instrumente, expoziţia se anunţă a fi interesantă şi pentru că va fi însoţită de explicaţii şi ilustrări realizate cu ajutorul înregistrărilor aparţinând unor interpreţi consacraţi ai culturii române orale. Evenimentul va fi întregit de o expoziţie de covoare tradiţionale româneşti, îngrijită de Ştefan Ionescu, şi de un miniconcert de colinde, devenit tradiţional, al corului Institutului Pontifical „Pio Romeno“ din Roma.