Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Inteligența se dezvoltă mai repede la copiii care joacă șah
Un studiu științific realizat de un grup de profesori și cercetători din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, împreună cu specialiști din Federația Română de Șah, demonstrează influența pozitivă a practicării jocului de șah asupra inteligenței copiilor.
Studiul privitor la „influența practicării jocului de șah asupra nivelului de dezvoltare cognitivă a copiilor din ciclul primar” se desfăşoară cu ajutorul a 67 de elevi distribuiți în trei grupe distincte: o grupă de copii care nu practică șah (grupul de control), o grupă de începători şi o alta de copii care practică șah de cel puțin doi ani (avansați).
Potrivit Federaţiei Române de Şah (FRŞ), rezultatele inițiale ale studiului indică faptul că „elevii antrenați la un nivel avansat în jocul de șah obțin o performanță semnificativ mai bună la testul care surprinde nivelul de dezvoltare a inteligenței comparativ cu cei începători sau cei care nu practică jocul de șah”. „Șahul poate fi o alternativă plăcută și în același timp utilă în educația copiilor, el fiind deja inclus, la unele școli, în programa școlară din ciclul primar. Rezultatele preliminare indică diferențe între cele trei grupe testate, fapt care demonstrează influența pozitivă a practicării jocului de șah asupra inteligenței copiilor”, a precizat conf. univ. dr. Cezar Honceriu, coordonatorul echipei de cercetare, potrivit FRȘ.
Cercetarea va continua pe o perioadă de doi ani, prin testarea din șase în șase luni a copiilor din cele trei grupe, pentru a urmări efectul practicării jocului de șah asupra inteligenței copiilor.