Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Învăţământul medical este mai aplicativ“ în România
Studenţii din ţări francofone aleg, în număr din ce în ce mai mare, să înveţe în România. Tineri din state francofone îşi încheie în aceste zile prima sesiune de examene susţinută la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, după ce aici a fost înfiinţată o secţie cu predare în limba franceză.
„Baza didactică şi materială de care dispunem, modul de organizare a clinicilor universitare şi, nu în ultimul rând, profesionalismul corpului didactic au făcut ca UVVG Arad să obţină din partea ARACIS autorizarea de a organiza cursuri în limba franceză - specializarea medicină generală“, a spus Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, conform Agerpres. La Arad, învaţă 18 studenţi din Franţa, Algeria, Maroc sau Tunisia. „Am studiat doi ani de medicină în Franţa, însă, din cauza rezultatelor pe care le-am obţinut la finele celor doi ani de studii, am fost nevoit să renunţ. Un medic de origine română, prieten de familie, mi-a propus să îmi continui studiile în România, la Arad, universitatea din acest oraş deschizând o secţie în franceză“, a spus Alexis, un student francez, conform Agerpres. Kamelia, o studentă din Maroc, care a urmat şi ea doi ani de medicină în Franţa, a optat pentru Arad: „Mai întâi am optat pentru ţară, iar după aceea am ales UVVG, mai ales că şi taxele de studii pe care le plătim sunt absolut rezonabile“. Wassim, tot marocan, a spus că „a fost o întâmplare că am ales Aradul, dar îmi pare bine că am făcut-o, pentru că aici lucrăm în grupuri mici, iar învăţământul medical este mai aplicativ, îmbinând teoria cu practica din primul an de studiu, ceea ce mi se pare foarte bine. Oamenii sunt foarte apropiaţi de noi, iar taxele şcolare mi se par accesibile“, susţine Wassim. După ce a absolvit doi ani de medicină în Franţa, Erwann, marocan de origine, se declară plăcut surprins de faptul că disecţiile din laboratorul de anatomie încep chiar din primul an de studiu, în vreme ce în Franţa abia în anul doi: „Pentru mine, în special disciplina biologie celulară a constituit o revelaţie, pentru că aici se studiază aplicativ, în grupuri mici, având acces la microscop, în vreme ce în Franţa am făcut acest lucru mai mult teoretic“.