Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Joaca de lut“, un proiect pentru copii la MŢR
Proiectul Asociaţiei Prietenii Muzeului Ţăranului Român şi Muzeul Ţăranului Român (MŢR), "Joaca de lut" se derulează în perioada 1 ianuarie-5 iunie în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 6, Bucureşti. "Ce se poate face cu o bucată de lut, mirosind a reavăn şi a soare, a pădure şi a văzduh ?" este una dintre ideile de la care a pornit acest proiect care doreşte să ofere educaţie prin joc, prin intermediul unor ateliere de modelare a lutului realizate cu copii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani.
"Modelând lutul şi dând viaţă formelor din natură, copilul îi simte textura şi respiraţia, îi explorează posibilităţile şi îşi foloseşte creativitatea în armonie cu un mediu din ce în ce mai ignorat sau chiar agresat", arată organizatorii. Proiectul şi-a propus să ofere "cunoaştere de tehnici tradiţionale", deoarece "satul vechi ştia să respire în ritmul naturii. Oraşul contemporan nici macăr nu mai ştie să semene iarba, ea se cumpăra la metru pătrat. Copiii învaţă să cunoască şi să stăpânească lutul, în contextul avalanşei de materiale sintetice şi produse de folosinţă zilnică gata făcute", arată MŢR care consideră că proiectul poate fi un pretext pentru descoperirea unui muzeu: "Să vezi săli prietenoase, cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase, surprinzătoare sau, din contră, coborâte parcă din blidarul bunicii". În proiect s-au implicat mai mulţi voluntari care ştiu să lucreze cu lutul, printre aceştia fiind, în afară de artişi, chiar şi ingineri, profesori, arhitecţi". La finalul proiectului, în iunie, MŢR va organiza o expoziţie cu lucrările realizate de copii.