Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
La taifas cu armenii la Muzeul Ţăranului Român
Bucureştiul cuprinde diversitatea Europei la ea acasă. Români, germani, armeni, evrei, maghiari, turci, francezi, greci, romi, italieni, aromâni şi mulţi alţii au dat formă Bucureştiului de ieri şi de azi, după cum arată Muzeul Ţăranului Român (MŢR). Din martie, aceste minorităţi au avut la dispoziţie câte o seară în care fiecare s-a prezentat după cum a dorit.
Muzeul Ţăranului Român şi Uniunea Armenilor din România organizează ediţia „LA TAIFAS CU armenii“, mâine, 26 noiembrie, începând cu ora 18.30, la Clubul Ţăranului. Această seară este ultima seară culturală din seria „Povestea vecinilor“. Armenii vor veni cu istorii scrise, vorbite, cântate sau surprinse în fotografii de-a lungul vremii, iar invitatul special al serii va fi cunoscutul jazzman Harry Tavitian, conform unui comunicat la MŢR. „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European. Începând cu anii â70, el a creat un puternic stil personal şi sincretic dând naştere unui orizont foarte vast“. (Richard Schuberth). „Muzica sa a avut încă de la începuturi un puternic caracter etnic. Considerându-se armean prin naştere şi român prin adopţie, Tavitian se simte acasă în ambele spaţii spirituale. Muzica lui Tavitian este mult apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar şi pentru pasajele de o mare tensiune dramatică. Pentru seara de la Muzeul Ţăranului, Tavitian ne promite melodii armeneşti tălmăcite în limbajul jazzului, prelucrări după vechi colinde româneşti, armeneşti şi Negro-Spirituals“, arată MŢR. Seara de taifas cu armenii va debuta cu Varujan Pambuccian, deputat, şi Sevag Hairabedian, scriitor, care vor vorbi pe scurt despre istoria comunităţii armenilor. De asemenea, vor fi prezente standuri de carte, o expoziţie de fotografie, va avea loc un concert de muzică de jazz cu Harry Tavitian. Nu vor lipsi, ca de obicei, mâncăruri tradiţionale cu rodii, caise şi alte bunătăţi, conform MŢR. Activităţile prezentate fac parte din proiectul PUZZLE, iniţiativă ce beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene (Directoratul General Educaţie şi Cultură - Anul European al Dialogului Intercultural 2008) şi al Ministerului Culturii şi Cultelor din România. Proiectul PUZZLE este coordonat de Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene.