Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
La Universitatea „Cuza“ nu se mai angajează rudele
La final de an, Universitatea „Al. I. Cuza“ (UAIC) a luat decizii radicale privind angajarea personalului, precum şi activitatea cadrelor didactice cu funcţii de conducere.
Astfel, la UAIC este interzisă cu desăvârşire angajarea persoanelor cu grad de rudenie apropiată (până la gradul patru) cu membrii comunităţii academice, aşa cum prevede noul cod de etică, votat joi, 19 decembrie, de Senatul Universităţii. Prin acelaşi regulament, se interzice şi angajarea directă a absolvenţilor studiilor doctorale în posturi didactice şi de cercetare, fără o perioadă de activitate într-o altă instituţie academică din ţară şi străinătate, de nivel educaţional şi ştiinţific similar, conform celor precizate de rectorul Vasile Işan. Codul de etică modificat a fost aprobat cu 50 de voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“, iar noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2009. De asemenea, un nou articol adoptat de Senat prevede că persoanele din conducerea universităţii şi a facultăţilor nu pot exercita activităţi şi acţiuni politice pe durata mandatului. „Aveam nevoie de o constituţie etică, adoptată în mod consensual, care să protejeze universitatea de orice implicaţii şi interese de altă naură decât academică. Se vorbeşte, de atâta timp, despre asanarea morală a societăţii, dar nimeni nu este dispus să înceapă cu propria instituţie. Ca cea mai veche universitate din ţară, am vrut să dăm un semnal şi să începem cu noi“, a spus Vasile Işan, rectorul de la „Cuza“. Codul de etică al UAIC urmăreşte să elimine conflictul de interese, să favorizeze depăşirea şi soluţionarea stărilor tensionate, să prevină şi să combată oricare formă de corupţie, favoritism, înşelăciune, să ofere protecţie membrilor academici faţă de abuzuri, acţiuni de denigrare, calomnie şi răzbunare. Codul garantează respectul drepturilor omului şi al decenţei academice, sancţionează plagiatul şi hărţuirea sexuală. Scopul elaborării codului de etică al UAIC este de a susţine şi de a dezvolta continuu climatul de cooperare, respect reciproc, colegialitate, politeţe, încredere, discreţie şi solidaritate care există în interiorul universităţii. Codul de etică al UAIC a fost adoptat, pentru prima dată, la începutul anului 2006.