Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Laborator de informatică pentru elevii cu deficienţe de vedere
Un laborator de informatică unic în România a fost inaugurat, luni, la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, aparatura fiind adaptată la nevoile copiilor care învaţă în această şcoală.
Potrivit directorului liceului, Ramona Mureşan, calculatoarele au tastaturi special concepute pentru persoanele deficiente de vedere, precum şi softuri care citesc informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. Echiparea laboratorului a fost posibilă în urma unei donaţii în valoare de 35.000 de euro.
„Sunt echipamente adaptate nevoilor elevilor nevăzători, printre care calculatoare performante dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere mărite şi software specializat, care citeşte informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. De asemenea, laboratorul dispune de o imprimantă specială, în valoare de 7.000 de euro, de mare performanţă, care permite conversia şi tipărirea automată a documentelor în alfabetul braille, precum şi imprimarea imaginilor grafice tactile”, a spus Mureşan.
Laboratorul de informatică are în total 16 calculatoare pe care au fost instalate aplicaţii software care fac posibilă transpunerea într-un semnal sonor a tot ceea ce este scris pe ecran sau în limbaj braille, PC-urile fiind dotate cu tastaturi speciale.
„Sunt tastaturi braille, foarte complexe şi foarte scumpe, costul uneia fiind de 3.500 de dolari”, a explicat reprezentantul firmei de la care provine aparatura din laborator.
Profesorii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca sunt de părere că aceste echipamente îi vor ajuta pe elevi să se descurce mai bine în procesul de învăţare.
„Elevii noştri au acum contact cu informaţia, cu un text, prin trei căi - vizuală, auditivă şi tactilă. Pot scrie pe ecran referatele care li se cer la şcoală, lucrări, dar au şi acces la informaţie, pot naviga pe internet, pot citi mult mai uşor”, a spus profesorul de informatică Emanuel Boboiu.
În cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca învaţă 200 de copii, proveniţi din toată ţara.