Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Lecţie de etnografie lângă biserica veche din Săcălăşeni
Peste 100 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din comuna Săcălăşeni au participat, vinerea trecută, la prima lecţie de etnografie în aer liber, ţinută lângă biserica veche de aproape 200 de ani din localitate, pentru a învăţa despre rolul şi importanţa moştenirii tradiţiilor rurale.
„A vorbi despre istoria locală nu înseamnă a te întoarce în trecut, ci înseamnă aţi asuma identitatea şi a fi tu însuţi cel care eşti cu adevărat”, a spus, în faţa elevilor şi a invitaţilor, conf. dr. Delia Suiogan de la Universitatea din Baia Mare.
Lecţia de etnografie din comuna Săcălăşeni s-a axat pe conceptul de locuire a omului tradiţional, relaţia sa cu casa, biserica, satul şi neamul românesc. Acţiunea este prima din şirul manifestărilor pe care CJ Maramureş le organizează în cadrul proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”.