Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Lecţii gratuite de înot în Vrancea şi Mureş
Circa 350 de copii beneficiază de lecţii gratuite de înot la Bazinul de înot didactic din Focşani, în baza unui protocol încheiat între Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Vrancea, potrivit reprezentanţilor bazinului de înot.
Acestora li se adaugă alte 40 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de opt şedinţe gratuite pe lună, dar şi peste 250 de persoane care vin la bazin pe bază de abonament.
„Bazinul de înot didactic este frecventat în prezent de circa 350 de copii care beneficiază de cele 10 şedinţe gratuite”, a declarat Ana Ciobanu, inspector de specialitate la Bazinul de înot din Focşani.
La Bazinul de înot de la Focşani vin copii din tot oraşul, dar şi din restul judeţului Vrancea şi chiar din cele învecinate.
„Protocolul dintre ISJ Vrancea şi CJ Vrancea vizează copiii din judeţul Vrancea. Foarte mulţi copii care vin sunt la primul lor contact cu apa, cei mai mulţi învăţând să înoate aici”, a precizat Ciobanu, potrivit Agerpres.
De buna desfăşurare a lecţiilor de înot pe parcursul întregii zile sunt responsabili 12 instructori, iar reprezentanţii bazinului spun că pe viitor activitatea s-ar putea diversifica.
În total, în anul 2018, la bazinul de înot de la Focşani, unul dintre cele mai mari bazine din ţară, omologat de Federaţia Internaţională de Polo, s-au desfăşurat peste 15.000 de şedinţe gratuite.
Un program asemănător funcţionează deja la Târgu Mureş, unde a început, zilele trecute, cea de-a doua serie a cursurilor de iniţiere în înot pentru copii, după ce în prima serie au fost familiarizaţi cu înotul peste 600 de şcolari şi preşcolari.
În cadrul acestui program, derulat de Primăria Târgu Mureş şi Clubul Sportiv Municipal (CSM), copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani sunt învăţaţi să înoate gratuit de către 12 antrenori profesionişti ai CSM Târgu Mureş, la bazinul acoperit din Complexul de Agrement şi Sport Mureşul.
Unul dintre antrenorii renumiţi din Târgu Mureş, Bartalis Karoly, managerul secţiei de nataţie a CSM, a precizat că acei copii care dovedesc abilităţi deosebite sunt cooptaţi în grupele de sportivi de performanţă, înot, înot sincron, polo etc.