Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Lectura, promovată cu trenul regal
Un tren regal care transportă scriitori români în cinci oraşe din România - Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba Iulia şi Sibiu - în cadrul unui proiect ce promovează lectura, va ajunge în ziua de 13 mai în fosta Capitală Culturală Europeană. Organizatorii proiectului „Scriitori pe Calea Regală“ se va desfăşura în perioada 9-15 mai. Trenul regal cu care vor ajunge scriitorii la Sibiu este construit în perioada Regatului, după acelaşi tipar şi de către acelaşi meşter ca şi celebrul Orient Express. Trenul regal nu a mai fost folosit însă de nimeni în ultimii 60 de ani şi a fost pregătit pentru acest proiect.
„Scriitori pe Calea Regală“ este un proiect de campanie pro-lectură şi de promovare a scriitorilor români contemporani, care au obţinut, din 1990 şi până în 2006, Premiul „Opera Omnia“, Premiul Naţional de Literatură şi premiile USR şi A.S.B pentru poezie şi proză, precum şi zece scriitori propuşi de echipa de organizare a proiectului. „Cu Trenul Regal, câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei şi prozei româneşti contemporane fac un turneu de lecturi publice prin cinci oraşe importante ale României: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba Iulia şi Sibiu. Programul evenimentului presupune lecturi publice ale scriitorilor, care se vor desfăşura în gară. Tot aici va fi donată o bibliotecă întreagă cu operele literare ale celor prezenţi în trenul regal. În plus, vor mai fi şi o sută de antologii «Scriitori pe Calea Regală», pe care scriitorii vor acorda autografe cititorilor, chiar în trenul regal“, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu. Potrivit USR, „Scriitori pe Calea Regală“ va debuta pe 10 mai, la ora 9, în Gara de Nord Bucureşti, de unde trenul va pleca pentru a ajunge în aceeaşi zi, la ora 18:24, la Iaşi. Pe 11 mai, trenul fi în Gara din Suceava, pe 12 mai - la Alba Iulia şi pe 13 mai - la Sibiu. Cu trenul regal vor merge scriitori precum: Augustin Buzura, Horia Gârbea, Gabriel Chifu, Constantin Abăluţă, Ioan Groşan, Ana Blandiana, Traian T. Coşovei, Robert Şerban, Denisa Comănescu, Cornelia Maria Savu, Cassian Maria Spiridon, dar şi ministrul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al USR. Proiectul „Scriitori pe Calea Regală“ este iniţiat de organizaţia Euro Culturart şi scriitorul Dan Mircea Cipariu. Proiectul a primit o finanţare de 286.600 de lei de la Uniunea Scriitorilor din România.