Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Lectură şi cititori celebri printre elevi
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) a lansat campania „În căutarea cititorilor celebri“, un proiect pilot de promovare a lecturii în rândul tinerilor. Potrivit organizatorilor, campania a urmat unui sondaj realizat la începutul acestui an care arăta faptul că în România se citeşte, în medie, o carte pe an de către fiecare persoană. Campania atrage atenţia asupra faptului că lectura ne poate scoate din anonimat, fiind dedicată, în primul rând, tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani.
„Eu mi-aş dori, mai cu seamă, să iau parte la campanie atunci când ne vom întâlni cu tinerii din licee şi şcoli. 14-24 de ani este perioada cea mai interesantă din viaţa unui om, perioada în care suntem cu adevărat inteligenţi“, a spus ministrul interimar al Culturii, Theodor Paleologu. El a mărturisit că vede lectura ca pe un exerciţiu solitar care „te scoate din turmă“. Campania are un site consacrat, cititoricelebri.ro, şi cuprinde o serie de evenimente ce au ca subiect principal îndemnul la lectură. La Librăria Cărtureşti din incinta Muzeului Ţăranului Român (MŢR) are loc azi, 17 decembrie, o discuţie pornită de la întrebările: „Cât citim“, „Ce citim?“ sau „De ce citim?“, la care, printre invitaţi, se va afla şi Liviu Chelcea, director al Centrului de Studii şi Cercetări în domeniul Culturii. La Biblioteca Metropolitană, istoricul Neagu Djuvara este, azi, invitatul unei discuţii publice despre lectură. La Librăria Cărtureşti de la MŢR va avea loc dezbaterea „Practici ale lecturii“, iar la Librăria Cărtureşti de pe strada Arthur Verona se va discuta despre nevoia de fantastic, cu Liviu Radu - scriitor, Michael Hăulică - critic literar şi scriitor, Irina Horea - traducător, Sebastian Acorn - scriitor şi Cătălin Sturdza - publicist. Seara de mâine a fost anunţată ca fiind „seara cărţii“. În cadrul campaniei iniţiate de MCCPN, până mâine, 18 decembrie, tinerii vor putea să viziteze Tipografia Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi, conform Agerpres.